miercuri, ianuarie 27, 2016

VINTILĂ HORIA ȘI INCHIZIȚIA EVREIASCĂ

SUMARUL BLOGULUI 


Cea mai recentă ţintă  
a Institutului Elie Wiesel: 
scriitorul Vintilă Horia

Previzibil, Institutul „Elie Wiesel” se răfuieşte şi mai abitir, după apariţia Legii 217/2015, cu toţi intelectualii interbelici anticomunişti. Acum i-a venit rîndul scriitorului Vintilă Horia, după cum puteţi vedea şi din documentul de mai sus. Ziarul Adevărul relatează despre acest cel mai recent atac la valorile naţionale dat de o instituţie a statului român! 
La sfîrşitul lui 2015, centenarul scriitorului Vintilă Horia (1915-1992) a fost celebrat prin colocvii şi comunicări literare şi ştiinţifice la Universitatea Alcalá de Henares, la Craiova, Alba Iulia şi Deva. Oraşul Segarcea, unde a văzut lumina zilei autorul celebrului roman Dumnezeu s-a născut în exil, distins cu Premiul Goncourt în 1960 (atribuit, dar nedecernat), i-a conferit cu această ocazie titlul de cetăţean de onoare post mortem. Invocînd legea 217/2015 şi o sentinţă a Tribunalului Poporului din 1946, prin care Vintilă Horia a fost condamnat pentru „crime de război”, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” cere retragerea acestui titlu. 
Savantul român, trăitor la Paris, Basarab Nicolescu răspunde la întrebarea ziarului Adevărul: „A fost Vintilă Horia criminal de război?”:

Potrivit căror criterii? Sînt criteriile Tribunalului Poporului, potrivit Legii nr. 312 din 1945, în care în categoria criminalilor de război au fost trecuţi şi ziarişti, care nu erau neapărat fascişti, legionari, nazişti sau militanţi politici, dar care au scris în principal, în acea perioadă, despre „ura de clasă”. Această lege îi viza pe anticomunişti, sub argumentul unor articole cu caracter antisemit sau de sprijin al ideologiei fasciste sau legionare. […] 
Este dovedit prin documente că nu a fost un legionar, dimpotrivă, a fost un adversar al legionarilor. PCR a lansat o campanie împotriva sa, în 1960, în momentul în care Vintilă Horia a primit, în Franţa, Premiul Goncourt pentru romanul Dumnezeu s-a născut în exil, publicat în franceză […]. De acolo provine povestea, din acest dosar contrafăcut, cum erau documentele de atunci ale Securităţii, unele documente erau desigur reale, erau citate din articolele lui Vintilă Horia, dar erau şi lucruri cu totul false. Spre exemplu, faptul că s-ar fi înscris în 1933 la legionari şi că ar fi coordonat activităţile legionarilor din Germania cu a celor din România. Lucruri aberante, fundamentate pe o confuzie de nume, pe care Securitatea o cunoştea şi a folosit-o anume: a fost confundat cu Gheorghe Caftangioglu, vărul său, care într-adevăr era legionar, şi de altfel era în închisoare! […] 
L-am cunoscut foarte bine, eram buni prieteni. Nici o nuanţă de antisemitism sau de legionarism. Era anticomunist. Dar, din cîte ştiu, anticomunismul nu este considerat o crimă în România. […] 
În citatul antisemit luat din Sfarmă-piatră, dintr-un articol publicat pe 25 Iunie 1941, Vintilă Horia vorbeşte despre evreii care au asasinat ofiţeri români, la intrarea în Basarabia. Dar acest lucru este un fapt. În schimb, tonalitatea – da, Vintilă Horia a regretat-o mai apoi. Dar asta nu poate fi considerată o crimă de război. Dar domnul Alexandru Florian merge mai departe, în sensul că îi atribuie lui Vintilă Horia ceva ce nu îi aparţine. Dă un citat dintr-un articol din Gândirea, nr. 8/1937, în care Vintilă Horia ar spune că „ordinea fascistă înseamnă înainte de toate ordine spirituală”. Or, nu Vintilă Horia a spus acest lucru, ci René Benjamin, într-o carte pe care a scris-o despre Mussolini. Vintilă Horia acţiona ca un cronicar literar, cita din autori, el îl citează pe René Benjamin şi citatul i se atribuie acum lui:  e o gafă monumentală.

Este absolut limpede că Institutul Wiesel este pus să distrugă, una cîte una, toate personalităţile-reper care nu corespund din punct de vedere al „corectitudinii politice”. Şi este cu atît mai grav cu cît o face pe banii românilor, prin legi ticăloase votate în Parlamentul României şi prin inventarea unor culpe, prin manipularea „dovezilor” şi prin răstălmăciri şi interpretări tendenţioase.  
Institutul Wiesel nu e o abstracţiune, este o instituţie în care lucrează oameni cu anumite interese, transparente pentru toată lumea, şi condusă de un fost politruc comunist, care s-a făcut remarcat prin atacarea sistematică a tot ce este mai valoros din punct de vedere intelectual şi spiritual în ceea ce numim „generaţia interbelică”. A început cu Valeriu Gafencu – Sfîntul Închisorilor – şi cu Părintele Iustin Pârvu şi continuă cu Mircea Vulcănescu, Nichifor Grainic, Radu Gyr şi, iată, Vintilă Horia. Lista este însă mult mai lungă şi, în stilul ăsta, este numai o chestiune de timp pînă cînd ni se va interzice orice referire elogioasă la orice nume de referinţă din cultura română.

Radu BĂLAȘA
 
(text preluat de pe Platforma Rost)

Mai puteți citi pe acest blog:
 

6 comentarii:

La 27/1/16 9:04 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Institutul Elie Wiesel ar trebui sa se numeasca Institutul pentru Intretinerea si Proliferarea Antisemitismului, pentru ca asta face sistematic, cu complicitatea si pe banii statului roman. Toata viata i-am crezut pe evrei destepti, dar incep, cu ajutorul tovarasului Alexandru Florian, sa cred ca m-am inselat amarnic.

 
La 27/1/16 9:14 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Faptul că evreii sînt în general deștepți nu înseamnă că nu există și printre ei proști făcuți grămadă. Domn sau tovarăș, Alexandru Florian le ține fruntea, dar pe bani grei, ceea ce arată că nu-i vorba doar de prostie, ci și de altceva...

 
La 28/1/16 3:26 a.m. , Anonymous Cornel a spus...

Intretin antisemitismul, dar nu din prostie ci din interes, ca sa poata sa se victimizeze permanent si sa culpabilizeze pe altii. Adevarul este ultimul lucru de care sa le pese.

 
La 28/1/16 4:35 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

De adevar nu ne pasa nici noua romanilor, caci daca ne-ar pasa, atunci nu le-am da bani de la buget ca sa il ascunda.
Clasa noastra politica isi asigura ”linistea” in care sa minta si sa fure castigand prin institutii si legi antiromanesti bunavointa evreilor si occidentalilor.

 
La 30/1/16 8:07 p.m. , Blogger Vérité a spus...

De politia gândirii am suferit aproape o jumãtate de secol sub comunism. Dacã Institutul Wiesel, care nu are nimic în comun cu România sau cultura româneascã, - ar fi revelator de aflat cine îl finanteazã - îsi permite sa practice o cenzurã atît de brutalã si bazatã pe falsuri, opinia mea este cã ar trebui desfiintat de urgentã!

 
La 30/1/16 10:40 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

E finantat de la guvern, deci din bugetul tarii. Cine sa il desfiinteze? Cei care il finanteaza? Toti sunt vanduti si cumparati.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire