marți, aprilie 24, 2018

MEMORIALUL PITEȘTI

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME
  
  
După o lucrare sîrguincioasă de mai mulți ani, sîmbătă 21 aprilie 2018 și-a deschis expoziția permanentă Memorialul Închisoarea Pitești, ctitorit de familia Axinte, cu sprijinul IICCMER și al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Traseul expozițional, cu 31 de „popasuri” (a se vedea și albumul scos de Editura Manuscris), prezintă monstruosul fenomen al reeducării de la Pitești (1949-1951) pe fondul general al istoriei comunismului în România (1945-1989). În Camera 4 Spital, unde s-au comis cele mai mari orori, a fost amenajat un paraclis, în care se slujește de mai multă vreme. 
Printre cele peste două sute de persoane prezente la festivitatea de deschidere s-au numărat, pe lîngă familia Axinte (Gheorghe, Adela, Maria) și colaboratorii apropiați (în frunte cu istoricul Alin Mureșan), ierarhul locului – ÎPS Calinic – cu un sobor de preoți, teologul Radu Preda (președinte executiv al IICCMER), ambasadorul Marii Britanii în România, cîțiva parlamentari, reprezentanți ai presei centrale și locale, precum și unii dintre ultimii supraviețuitori ai temnițelor comuniste (cîțiva trecuți inclusiv prin iadul de la Pitești). 
Memorialul de la Pitești se adaugă celor de la Sighet, Aiud și Rîmnicu Sărat și ne place să credem că le va grăbi – ca precedent exemplar – pe cele de la Jilava și Gherla. Iată că, în pofida lipsei de implicare a oficialitățilot politice postdecembriste, Dumnezeu a rînduit ridicarea unor memoriale care răscumpără vremurile și sînt asumate de conștiința noilor generații. Ele sînt certificatele de neuitare ale martirilor noștri știuți și neștiuți, pentru care Dumnezeu ne mai rabdă să facem umbră pămîntului. (R. C.)



 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire