duminică, iunie 11, 2017

O BILĂ ALBĂ PENTRU ROMÂNIA

SUMARUL BLOGULUI
INDICE DE NUME


Neamțul „s-a scos”, iar România „și-a tras” peste noapte o nouă imagine, chiar dacă scump plătită economic și ideologic (dar - ne place sau nu ne place - așa merge istoria: nimic nu e perfect și totul are un preț). Nu-i - și nu va fi - lesne să faci echilibristică între atîtea Înalte Porți (europeană, americană, evreiască), cu Rusia în coaste și cu „scroafa roșie” grohăind și rîmînd în ogradă... Nu vreau să cobesc, dar înclin să cred că marile dificultăți de-abia de-acum înainte vor trebui înfruntate și gestionate abil - și pe plan intern, și pe plan extern. Iar „ambalajul” nemțesc nu va fi de ajuns fără „mintea românului cea de pe urmă”... (R. C.)

Cîteva opinii „la cald”:


Teodor Baconschi: „Se vede o bună chimie între cei doi președinți. Conferința de presă a prilejuit angajamentul expres al d-lui Trump pentru Articolul 5. E clar și că poziția adoptată de d-l Iohannis – NATO puternic, fără antagonisme cu UE – reprezintă soluția corectă. Un mare punct cîștigat între București și Washington, sub noua administrație de la Casa Albă. Acum, ca în orice alt caz, totul depinde de follow-up”.
Adrian Papahagi: „Nici un accent greșit la Trump sau la Iohannis. Sîntem unde trebuie. Trump cordial și categoric, Iohannis serios și bine pregătit. Se vede un acord în profunzime. Vizita pregătită de aparate care vorbesc aceeași limbă. Semnale puternice. Încredere și sprijin total pe securitate/apărare și anticorupție. Dragnea și restul găștii penale își pot face bagajele pentru Brazilia. Scena se va curăța de golani și aventurieri”. 
Mihail Neamțu: „Klaus Iohannis a fost azi vocea rațiunii și a echilibrului, venind la Casa Albă dintr-o Europă dezbinată. America are un aliat important la Marea Neagră și va investi mult în România, dacă ne menținem linia. O seară importantă pentru viitorul națiunii noastre. Un triumf al diplomației românești și al poporului care a ales bine în 2014!”.
Radu Carp: „Am urmărit cu atenție conferința de presă Trump – Iohannis. Acesta din urmă a depășit statutul de politician și a devenit unul din cei mai bine conturați oameni de stat din Europa la ora actuală, capabil să abordeze cu dezinvoltură orice întîlnire cu omologii săi și să domine orice discuție. Nici un cuvînt in plus, nici unul în minus. Limba engleză impecabilă, cu mult peste nivelul predecesorilor săi. S-a simțit o chimie specială între cei doi lideri. Dincolo de relația dintre Trump și Iohamnis, Parteneriatul Strategic între România și SUA a devenit complet funcțional o dată cu această vizită oficială”.
Ioana Hîncu: „E bine. Iohannis a răspuns perfect (aproape spre surprinderea mea) la întrebările ziariștilor (nu neapărat prietenoase) privind NATO, Rusia, corupția. Deci se poate! A ținut să spună că, deși la Bruxelles alții nu au fost de acord cu faptul că toate țările membre trebuie să-și îndeplinească obligațiile față de NATO, el și România au o poziție diferită: se cheamă împărțirea responsabilităților și e corect așa. [...] Nici nu mai contează cum vor comenta (sau masacra) întîlnirea asta și conferința de presă comună unii sau alții. Chiar nu contează. De la body language la ce s-a spus concret, de către ambii președinți, toate indiciile și semnalele sînt bune. E bine atît din punctul de vedere al securității noastre și ca poziționare a României în NATO și regiune (UE), cît și ca întărire a relațiilor comerciale și culturale dintre România și SUA. Nu-i puțin lucru. De aici încolo urmează să vedem cum vor reuși adminsitrația noastră prezidențială, diplomația, armata, serviciile și oamenii necorupți (mental sau material) din instituțiile importante ale statului nostru să valorifice ce s-a stabilit în întîlnirea asta la nivel înalt și parteneriatul cu SUA – în ciuda ostilității actualei majorități parlamentare sau a leadership-ului UE...”. 
Claudiu Târziu: „A venit însă ziua în care SUA au interesul major ca România să fie puternică din toate punctele de vedere: militar, economic și politic. Din multe motive, între care tensiunile dintre SUA și Germania, ieșirea Marii Britanii din UE și instabilitatea Turciei, pe fondul intensificării concurenței SUA cu Rusia, sînt cele mai importante. Așa se explică pachetul de promisiuni primit de Iohannis în America. Pronia ne oferă iarăși un moment istoric de grație, în care peste interesul național se suprapune interesul unei mari puteri. Și ar trebui să-l fructificăm, așa cum am făcut și cu celelalte, împlinidu-ne idealurile naționale. Cu atît mai mult cu cît nu avem alternativă”. 
Grigore Cartianu: „Tare aș fi vrut să văd cîteva mutre acrite, privind aseară la TV întîlnirea Iohannis-Trump. Și să le aud primele comentarii.
* Liviu Dragnea: Bată-te să te bată, măi, domnu' Trump! Nu te-ai schimbat deloc de astă-iarnă, cînd am stat de vorbă cu tine la hotel. Auzi? Dă-o dracu' de anticorupție! Nu vezi că ne hăituiesc pe amîndoi?! Mai bine-ți dau niște acțiuni la Teldrum. Facem biznis, tată, nu avem timp de stat prin pușcării!
* Olguța Vasilescu: Trumpe, Oha nu e român, și nici ortodox nu e! 
* Gabriela Firea: Nu-i bun, nu are copii! S-a dus în America ca negustor de copii, îi tranșează, le vinde organele. Eu nu aș vinde copii, doar sînt mamă...
* Victor Ponta: McDonald's, te minte, eu sînt președinte!
* C. A. C. P. Tăriceanu: Să vină domnu' Trump în fața Parlamentului, să ne explice de ce nu are cinci neveste!
* Mircea Geoană: Mihaela, dragostea mea, îți mulțumesc pentru că m-ai susținut să ajung președinte al Americii!
* Marian Vanghelie: Ăștia doi, dacă nu ești atent, gata, te ejaculează!
* Codrin Ștefănescu: Auzi, băi, Trumpitule, da' cu indienii ce-ați avut?! Vorbești cu mine acuma, nu te uiți pe pereți! A curs sînge în America ca la crimele lui Iohannis împotriva poporului român, domnu' Gâdea, ceva îngrozitor, mi se face pielea de găină cînd vă povestesc, avem vagoane de dovezi, vă jur, a fost horror!
* Mugur Ciuvică: Un băsist s-a întâlnit cu alt băsist ca să-l țină în pușcărie pe Dan Voiculescu.
* Șerban Nicolae: Zi, bă, ceva și despre abuzurile Binomului, că nu te doare gura!
* Adrian Năstase: Altfel stăteau lucrurile acum, la Casa Albă, dacă nu-mi fura Traian Băsescu alegerile din 2004...
* Traian Băsescu: A luat și ea o mită, la primărie sau la minister, și acum ce facem, îi distrugem toată viața?!
* Elena Udrea: Eu nu accept să merg la pușcărie!
* Ion Cristoiu: De unde are Trump canapea? Am citit eu Jurnalul Elenei Udrea și nu scria nimic de canapea.
* Florin Iordache: Altă întrebare!”.
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire