marți, noiembrie 17, 2015

DECLINUL CREȘTINISMULUI ÎN EUROPA

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME

Am primit și dau mai departe...



În luna mai am scris despre declinul creştinismului în America de Nord, iar în iulie despre colapsul lui în Marea Britanie. Aminteam că în SUA, conform unui studiu al organizaţiei Pew Research Center, doar 70% din populaţie se mai declară creştină. Situația e încă și mai gravă în Marea Britanie, unde, conform statisticilor şi sondajelor de opinie publicate de Biserică Anglicană, cam 10.000 de persoane abandonează creştinismul în fiecare zi! În ritmul acesta, se presupune că în 2067 în Marea Britanie nu vor mai fi creştini... Astăzi ne focalizam atenţia asupra declinului general și galopant al creştinismului în Europa Occidentală. (AFR)
 
Sîntem aproape de finalul lui 2015 şi putem spune cu o oarecare certitudine că anul acesta o să rămînă în istoria Europei ca anul marilor migraţii în Europa dinspre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Aproape un milion de migranţi au traversat Europa de la sud la nord vreme de mai multe luni, căutînd să ajungă în canaanul Europei Occidentale, mai ales în Germania şi Scandinavia. Migraţia continuă. Reuters tocmai a anunţat că doar duminică, 18 octombrie, peste 10.000 de persoane au trecut din Macedonia în Serbia. Se anticipează că 5000 de persoane vor continua să treacă zilnic din Grecia în ţările învecinate, în drumul lor spre Europa Occidentală. 
Migraţia aceasta masivă nu este şi nici nu o să rămînă fără consecinţe. Acestea pot fi negative şi din perspectiva subiectului pe care îl abordăm aici. Declinul creştinismului occidental este o realitate, iar peste ea se suprapune înmulţirea populaţiei musulmane în ţările occidentale. Datele statistice vorbesc de la sine şi nu au nevoie de multe explicaţii. 
În iulie anul acesta, Conferinţa Episcopilor Catolici din Germania a emis date statistice conform cărora 217.716 persoane au părăsit Biserica Catolică în 2014. În ultimii 5 ani, peste 820.000 de germani au părăsit Biserica Catolică. În comparaţie cu numărul celor care au părăsit Biserica Catolică în 1990, numărul celor din 2014 e mai mare cu 52%. Unul dintre motivele pentru care catolicii părăsesc Biserica Catolică îl reprezintă și taxele pentru apartenenţă religioasă (între 8% şi 9%) pe care statul german le impune fiecărui catolic, protestant ori evreu care locuieşte în Germania. Conform legilor germane, fiecare copil botezat la naştere e considerat membru într-o credinţă creştină şi, ca adult, plăteşte taxe pentru sprijinirea Bisericii pînă cînd renunţă oficial să fie membru într-o denominaţie religioasă oarecare. Taxele religioase sînt distribuite de către stat Bisericilor pentru a-şi plăti preoţii sau păstorii şi pentru alte proiecte cu caracter religios. Germania are aproape 24 de milioane de catolici, care constituie aproape 30% din populaţia ţării. Exodul religios afectează însă şi Bisericile Protestante. Conform datelor statistice, în 2014 aproximativ 200.000 de protestanţi și-au părăsit Bisericile (cel mai mare număr în aproape 20 de ani). De asemenea, în ultimii 10 ani Biserica Catolică a închis 515 biserici [detalii: aici]. 
În ianuarie anul acesta, Wall Street Journal a publicat un articol aprofundat conform căruia sute de biserici se închid în Europa Occidentală ca rezultat al declinului creştinismului [detalii: aici]. În decembrie 2013, un raport al Bisericii Catolice din Olanda atenţiona că pînă în 2025 se aşteaptă închiderea a circa 1000 de biserici catolice, din cauza numărului în scădere al catolicilor în Olanda. În 2012 mai rămăseseră în Olanda doar 1593 de biserici catolice, cu 10% mai puţine decît în 2004. Asta înseamnă că, în conformitate cu raportul Bisericii Catolice din Olanda, două treimi din bisericile existente în 2013 vor fi închise pînă în 2025, adică în doar 10 ani de acum înainte! Raportul indică, de asemenea, că procentul catolicilor în populaţia Olandei a scăzut de la 28,4% în 2004 la 24,1% în 2013. Pe de altă parte, un raport al guvernului Olandei stabilește numărul catolicilor olandezi la doar 16% din întreaga populaţie a Olandei în 2013. Numărul credincioşilor care merg la biserică cu regularitate a scăzut ei el drastic, la fel ca și numărul copiilor botezaţi. Iar numărul preoţilor catolici a scăzut de la 999 în 2004 la 743 în 2012.  
Numărul bisericilor protestante în Olanda e şi el în scădere. Conform articolului din Wall Street Journal, 700 de biserici protestante urmează să fie închise în Olanda pînă în 2020. Bisericile care se închid sînt vîndute şi convertite în clădiri cu alte scopuri: devin galerii de artă, cafenele, cluburi etc.  
În Marea Britanie, Biserica Anglicană închide în jur de 20 de biserici anual. În Norvegia doar 2% din populaţie mai merge cu regularitate la biserică. În 2012, Parlamentul Norvegiei a desfiinţat Biserica Luterană ca Biserică de stat şi i-a schimbat numele din Biserica Luterană a Norvegiei în Biserica Populară a Norvegiei. În prima decadă a noului mileniu, Biserica Catolică din Franţa a construit 20 de biserici şi a închis 60. În contrast, în Statele Unite au fost construite 5000 de biserici între 2000 şi 2010, cu toate că, în aceeași periodă de timp, numărul persoanelor care merg la biserică în mod regulat a scăzut cu 3%. 
Numărul europenilor care nu se identifică cu nici o religie este şi el în creştere. Conform unui studiu publicat la începutul acestui an tot de Pew Research Center, 28% dintre francezi nu se identifică cu nici o religie, 24,7% în Germania, 12,4% în Italia şi 21,3% în Marea Britanie. Procentul cel mai ridicat e în Olanda, unde 42,1% din întreaga populaţie nu se identifică cu nici o credinţă religioasă. Se poate spune deci că Olanda, țara adoptivă a lui Baruch Spinoza, unul dintre părinții ateismului modern, este cea mai secularizată ţară a Europei. 
În 2012, în Franţa trăiau aproape 6 milioane de musulmani – cea mai mare populaţie de musulmani din întreaga Europă. În Germania trăiau 4 milioane. În doar 20 de ani, proporţia musulmanilor în Europa a crescut de la 4,1% din întreaga populaţie a Europei, în 1990, la 6%, în 2010. În termeni reali, asta a însemnat o creştere de la aproape 30 de milioane de musulmani în 1990 la peste 44 de milioane în 2010. Se estimează că numărul musulmanilor în Europa va ajunge la 58 de milioane în 2030. În Franţa 10% din populaţia ţării este deja musulmană.  
Raportat și la numărul musulmanilor, declinul creştinismului în Franţa este extrem de îngrijorător, deoarece, conform unui sondaj de opinie făcut în 2012 de Institutul Francez de Opinii Politice, numărul musulmanilor în Franţa este mai mare decît numărul catolicilor practicanţi. Cu toate că 64% din populaţia Franţei se consideră catolică, doar 4,5% dintre francezi se consideră catolici practicanţi. Comentatorii sondajului afirmau că în viitorul apropiat religia dominantă în Franţa nu va mai fi catolicismul, ci islamismul. În doar prima decadă a noului mileniu numărul moscheilor din Franţa s-a dublat, ajungînd la peste 2000. Cerinţele pentru moschei noi sînt tot mai mari, liderii musulmani din Franţa pretinzînd că au nevoie de 4000 de moschei pentru acoperirea nevoilor religioase ale musulmanilor Franţei [detalii: aici]. 
Germania se confruntă cu probleme similare: vidul lăsat în spaţiul public de declinul creştinismului este umplut de musulmani (mai ales turci). Încă în 2008, un articol din Spiegel International vorbea de nemulţumirile crescînde ale germanilor privind construcţia de noi moschei [detalii: aici]. În 2008 frustrările se datorau uriaşei moschei care urma să fie construită în Cologne (Köln), un oraş în care bisericile încă se închid. Campusul giganticei moschei urma să aibă nu mai puţin de 22.000 de metri pătraţi, fiind însă redus în urma protestelor germanilor. În acelaşi an, nu mai puţin de 184 de noi moschei erau în construcţie în Germania, pe lîngă cele 163 existente deja, plus în jur de 2600 de locaşuri de rugăciune musulmane aflate în clădiri private. 
În februarie a. c., François Foret şi Julia Mourao Permoser au publicat un studiu interesant în Journal of European Public Policy [detalii: aici]. Conform studiului lor, în 2014 în Uniunea Europeană erau 47 de milioane de migranţi, dintre care 26 de milioane, adică 56%, erau creştini. Musulmanii constituiau doar 27%. Mulţi dintre cei 26 de milioane de creştini migranţi sînt de origine europeană. Mai mulţi copii se nasc în familiile migranţilor creştini decît în cele musulmane. Conform aceluiaşi studiu, în 2014 familiile migranţilor creştini aveau 13 milioane de copii, în comparaţie cu 12 milioane de copii în familiile migranţilor musulmani. Veştile, așadar, nu sînt în întregime rele. Un număr crescînd de musulmani se convertesc la creştinism în Europa Occidentală. Statistici încurajatoare parvin din Germania. Un exemplu îl constituie Biserica Evanghelică „Sfînta Treime” din Berlin, care este în întregime formată din musulmani convertiţi la creştinism! Acum 2 ani avea 150 de enoriaşi, iar azi, conform unui articol publicat pe YahooNews, are peste 600 de membri, iar alți 80 aşteaptă să fie botezaţi [detalii: aici]. 
Cursurile de convertire ţin trei luni, după care musulmanii renunţă la credinţa lor tradiţională. Majoritatea celor care se convertesc sînt iranieni, dar şi afgani. Există însă şi alte comunităţi de musulmani convertiţi la creştinism. Bisericile luterane din Hanovra şi Rhineland au raportat şi ele un număr crescînd de musulmani convertiţi. Cu toate acestea, numărul musulmanilor convertiţi este mic în comparaţie cu cei peste 4 milioane de musulmani care trăiesc curent în Germania.  
Europa nu se află într-o situaţie de invidiat. Secularismul a neutralizat creştinismul într-o mare parte a Europei Occidentale. E îndoielnic, însă, că va putea seculariza ori neutraliza Islamul. Creștinismul este identitatea Europei de aproape 2000 de ani. Secularismul nu poate da Europei o identitate distinctă. În conflictul cu Islamul, cu siguranţă că va pierde.   
În Marea Migraţie a Anului 2015 Uniunea Europeană ar trebui să vadă şi o oportunitate pentru fortificarea identităţii creştine a continentului, singura garanţie de supravieţuire a culturii şi civilizaţiei europene în conflictul cu Islamul. Oportunitatea o constituie creştinii Orientului Mijlociu, care cu adevărat sînt refugiaţi în sensul dreptului internaţional şi au dreptul, în conformitate cu dreptul umanitar internaţional, la un sanctuar. Observaţia noastră se potriveşte în mod special sirienilor creştini. Ei sînt ţinta unui genocid sistematic şi al unei persecuţii care nu trebuie dovedită prin ritual judecătoresc. Din nefericire, Europei îi lipseşte această viziune realistă a lucrurilor. Potrivit ştirilor, Suedia, de pildă, tinde să acorde azil politic mai degrabă homosexualilor decît musulmanilor convertiţi la creştinism! Aceeași lipsă de viziune se simte şi dincolo de Ocean, în Statele Unite, unde în 2014 şi 2015 s-au stabilit 906 de refugiaţi sirieni, doar 3% dintre ei – adică 28 de persoane – fiind creştini. În contrast, australienii par a avea mai mult discernămînt. Recent, liderul Senatului australian a cerut adoptarea unei politici pentru refugiaţi care să acorde prioritate creştinilor din Siria, care, cum spunea el, „sînt cel mai persecutat grup din lume”.

ALIANȚA FAMILIILOR DIN ROMÂNIA 
Str. Zmeica 12, sector 4, București 
Tel. 0741.103.025 – Fax 0318.153.082 
office@alianta-familiilor.ro

8 comentarii:

La 17/11/15 12:32 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

O scrisoare în versuri, scrisă de un ţăran român

https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2015/11/13/genial-scrisoarea-unui-taran-catre-alesi/

 
La 17/11/15 4:11 p.m. , Anonymous L'americain a spus...

George W. Bush, cu toate lipsurile lui, macar stia cum sa vorbeasca cu musulmanii. Le vorbea pe limba lor, cu glontele si cu bomba. Ei nu stiu de dialog, drepturi sau democratie. Femeile mai ales, au(teoretic) doar 2 drepturi: sa moara sau sa fie omorate. Banuiesc ca stiti ca la Paris exista cartiere pe unde nici politia nu merge, un fel de "state in stat". Sunt de parere ca toate moscheile din lumea europeana si americana ar trebui INCHISE, nu doar cele "radicale". Nu exista "islam moderat" ci doar islam(a se intelege wahabbitism). Nu spun eu asta, ci o spun Erdogan(bun prieten cu Iohannis) si regele Arabiei Saudite. Tarile radical-musulmane(Iran, Tarile Arabe) au un regim si o atmosfera care fac pana si China sa para un paradis liberal. Si, in fond, ar putea fi altfel acolo? Oricum eu de-abia astept sa li se termine tot petrolul ciuhabilor, sa vedem atunci ce se va alege de capul lor...

 
La 17/11/15 6:39 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

http://www.thepoliticalinsider.com/chris-christie-no-syrian-refugees-not-even-kind/

ASTA E ATITUDINEA CORECTA!

 
La 18/11/15 11:49 a.m. , Blogger Cătălin Mareş a spus...

L'americain: Teamă mi-e că „deranjul” cel mai mare va fi atunci cînd li se va termina petrolul!

 
La 18/11/15 9:13 p.m. , Anonymous liviuta a spus...

Deocamdată, cu tot petrolul lor, nu stau prea bine de când cu tehnologia petrolului și gazului de șist, americanii i-au pus pe butuci cu asta, de aia au scăzut saudiții prețul, că nu mai făceau față concurenței șistului.
Miza însă nu e petrolul, acum, ci credințele noastre. Cine va ține mai mult la credința sa și va găsi mai multă putere în ea.

 
La 18/11/15 9:26 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Crestinismul nu decade din cauza islamismului. Islamismul doar profita de decaderea crestinismului, care are cauze interne de natura moral spirituala.

 
La 18/11/15 11:10 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Crestini, evrei, budisti, hinduisti, atei, TOATA LUMEA are probleme cu musulmanii. Nu e doar o confruntare intre islam si crestinism, ci intre islam si lume. Si vorba lui Putin, e treaba lui Dumnezeu sa-i judece pe teroristi, treaba noastra e sa ii trimitem la El.

 
La 25/11/15 9:48 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Crestinismul este si la noi intr-un declin dramatic. De ce ne place sa vedem mereu paiul din ochiul altora, dar nu si barna din ochiul nostru?

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire