sâmbătă, octombrie 31, 2015

CÎND TE JOCI CU FOCUL IADULUI...

SUMARUL BLOGULUI 



Sîntem cu toții îngroziți de tragedia petrecută în seara de 30 octombrie la București, soldată cu 28 de morți și 162 de răniți (cifrele sînt provizorii, mulți dintre răniți fiind în stare gravă, în timp ce alții s-au externat deja), toți tineri și chiar adolescenți (unii încă neidentificați). Ca de obicei în situațiile-limită, „civilizația” (cu pretențiile ei oganizatorice, logistice, tehnologice etc.) se dovedește mai fragilă decît se crede, iar aceasta cu atît mai mult într-o țară ca România, în care formele ei sînt mai degrabă butaforice.
Se va vorbi mult despre cauzele fizice sau materiale ale tragediei (și cineva va trebui să răspundă, măcar ca să se îngusteze posibilitățile unor recidive), dar nu știu cîți sînt dispuși să accepte cu toată gravitatea o reflecție asupra cauzelor meta-fizice sau spirituale (pentru care în lumea contemporană funcționează aproape reflex prezumția de obscurantism sau superstiție). 
Nenorocirea s-a petrecut în gura nopții de Halloween și într-un cadru profund marcat de „spiritul” demoniac al acestei pseudo-sărbători globalizate. Știu că există rock și rock, și nu vreau să fac speculații asupra caracterului satanist al acestui gen de muzică și comportament, dar nu se poate să nu te pună pe gînduri, dincolo de îndoielnicul nivel artistic și de iresponsabilitatea sau teribilismul „punerii în scenă”, numele trupei respective (Goodbye to Gravity! – „Adio seriozității!”*), al albumului lansat cu acest prilej (Mantras of War – „Mantre de război”) sau al primului single din componența lui (The Day We Die – „Ziua în care murim”) – adevărat „best-seller profetic”, cum l-au numit (fără să știu exact ce-au avut în gînd) chiar unii dintre actanții tragicului eveniment.  Poate că rămîne loc, dincolo de durere și stupefacție, și de o minimală „învățătură de minte”...
Indiferent cît crezi sau nu în „puterile întunericului”, cîrdășia cu demonicul sau numai simplul joc de-a demonismul, cu binecunoscutele ingrediente horror ale păgînismului și magiei, se arată nu o dată a nu rămîne fără urmări. Sfidarea Binelui și provocarea Răului reprezintă un „stil de viață” asupra căruia s-ar cuveni un plus de meditație, pornind de la concretul tragic, iar nu de la supozițiile abstracte. Căci, c-o luăm real sau simbolic, cu dracul nu e de glumit...

Răzvan CODRESCU

* Sigur că înțelesul cel mai curent al lui gravity este „gravitație”, dar cuvîntul poate însemna, contextual, și greutate, pondere, gravitate, seriozitate, solemnitate, importanță. Polisemia lasă loc mesajelor subliminale (foarte frecvente în acest gen de exprimare publică). Prietenului Paul Slayer Grigoriu - unul dintre oamenii pe care-i prețuiesc cel mai mult, oricît de rocker ar fi - i-am răspuns pur și simplu că „aici conotația bate denotația”. Nu contest că s-ar putea să mă înșel, dar eventualitatea unei astfel de receptări rămîne (mai ales în asociație cu alte elemente din aceeași recuzită, afișele - inclusiv cel postat aici - fiind și ele relevante).

55 comentarii:

La 31/10/15 10:45 a.m. , Blogger Paul Slayer Grigoriu a spus...

Va rog sa nu cadeti in ispita in care au cazut deja multi ziaristi de la noi. Am fost la fata locului aseara si pot spune ca nu era serbare de Halloween, nici vreun rit satanic. Ii cunosc personal pe membrii formatiei si va pot spune cu mana pe inima: niciunul nu e satanist, niciunul nu a pus vreodata problema inscenarii, fie si simbolice, a unor ritualuri demonice. Tematica formatiei respective are legatura cu cosmosul si povestile SF, de unde si numele, care inseamna "Adio gravitatie!", nu "seriozitate". Iar cantecul respectiv nu e o "profetie sumbra", refrenul spunand, fara nicio conotatie intunecata, "Nu suntem numere, suntem liberi /Suntem foarte vii /Caci ziua in care vom ceda este /Ziua in care vom muri". Nu trebuie sa ne lasam impinsi spre concluzii pripite. Ci mai degraba spre pocainta, in duhul cuvintelor Mantuitorului: "Sau acei optsprezece inşi, peste care s-a surpat turnul în Siloam şi i-a ucis, gândiţi, oare, că ei au fost mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiau în Ierusalim? Nu! zic vouă; dar de nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel." Dumnezeu sa-i ierte pe cei morti, sa-i intareasca pe cei ramasi si pe noi sa ne calauzeasca in calea bunatatii si a smereniei. Multumesc.

 
La 31/10/15 12:07 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Paul Slayer Grigoriu

Mă bucur să aveți dreptate. Eu nu mi-am propus cu tot dinadinsul să incriminez pe cineva (de altfel, cum se vede chiar din titlu, accentul nu cade pe intenționalitatea malefică a cuiva, ci pe o anume „joacă de-a...”). Din păcate, indiferent ce și-au propus unii sau ce au receptat alții, tragedia rămîne, iar datele ei concrete au o anumită convergență „neagră” (ca să nu-i spun altfel), asupra căreia am atras atenția, fiecare urmînd să tragă concluzia pe care o crede de cuviință. În orice caz, dacă nu se dorea o asociere cu Halloween-ul și recuzita lui curentă, atunci spectacolul putea fi programat la oricare altă dată (eventual în week-end-ul imediat anterior sau imediat ulterior). De ce tocmai de Halloween? Cît despre Gravity - aici conotația bate denotația... Altminteri, cum ziceți și dvs., Dumnezeu să ne lumineze și să ne ierte, iar rugăciunea să bată mantra (dacă pe românește nu se mai poate, atunci fie și pe englezește)!

 
La 31/10/15 1:31 p.m. , Blogger Unknown a spus...

Dragă Paul, personal îţi mulţumesc pentru precizări, sînt foarte necesare. Dar înţelegi de ce concluziile, pripite, precum arăţi, se impuneau de la sine. Anunţul organizatorilor, potriveala cu sărbătoarea păgînă şi incredibilul dezastru conduc către ideea de pedeapsă divină, sau mai degrabă de lucrul dracului. Eu n-am închis un ochi aproape toată noaptea, încercînd să aflu noi amănunte. Aşa ceva nu s-a mai întîmplat la noi şi iniţial nici nu am crezut că e vorba despre România în ştirea vehiculată pe net. Este şocant şi revoltător.
Cred că ar fi foarte util să povesteşti tu cum a fost, cînd te vei mai aduna. Am văzut pe blogul tău că în incendiu ţi-a murit un prieten. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească! Să ne rugăm pentru sufletele tuturor celor ucişi în acest teribil accindent.

PS:
Mă bucur enorm că tu eşti bine. M-am gîndit că participi la concert.

 
La 31/10/15 2:01 p.m. , Anonymous Bloggoslovul a spus...

Știți bine că în multe filme de groază forțele răului sunt declanșate întâmplător sau chiar din joacă, prin savârșirea unor gesturi sau rostirea inconștientă sau involuntară a unor cuvinte fatale. Până la urmă naivul, deși nevinovat, trage consecințele. Nu poți promova binele pe limba răului, nici răul pe limba binelui. Poate că tu nu ești satanist, dar dacă te folosești de mijloacele satanismului (ritmuri, afișe, vestimentație, pirotehnie etc.) declanșezi de la sine efecte nefaste, pe care nu le mai poți controla.

 
La 31/10/15 2:14 p.m. , Blogger Marcel Răduţ Selişte a spus...

Apropos de legătura dintre Halloween şi tragediile de felul ăsta... Halloween - The day we die: când îţi laşi copilul la joacă cu diavolul http://adevarul.ro/news/eveniment/halloween--the-day-we-die-lasi-copilul-joaca-diavolul-1_5633fb6af5eaafab2c2c29cc/index.html - Spre lămurirea unora care refuză să accepte adevăratele cauze ale acestei tragedii (citat din raspusul pe care l-am oferit unui comentator la articolul meu): Apropierea intre sarbatori demonice precum Halloween si spectacolele de muzica hard-rock este evidenta. Ati ascultat prima melodie din albumul trupei care a concertat acolo? Ce ziceti, e plina de lumina, de pace, de invataminte folositoare, nu? Nu are legatura cu costumasele de morti umblatori, draci si vrajitoare, nu-i asa? Eu nu ma refer la cauzele tehnice ale tragediei din club, ci la determinarile spirituale, culturale care i-au facut pe acesti tineri sa stea inghesuiti intr-un club insalubru, ascultand muzica aia si murind inutil! Coincidenta (doar?) macabra: prima piesă din albumul (care se numeşte Mantras of War!) lansat de trupa de metal-rock se numeşte "The Day We Die" - "Ziua în care murim"! Unde este mesajul SF, despre Cosmos etc.? Ascultati melodia aici - https://youtu.be/APQLbhk-rfY - si poate va lamuriti! Din pacate, pentru multi, piesa The Day We Die (Ziua în care murim!) a fost o demonică profeţie împlinită... Dumnezeu să-i ierte pe cei care au murit şi mai ales, pe cei care i-au ispitit acolo, în văgăuna aia fără scăpare!

 
La 31/10/15 2:49 p.m. , Anonymous Cristina a spus...

@ Bloggoslovul

Asta a spus și domnul profesor: cînd te joci cu focul riști să o pățești. Dacă nu produci un incendiu, atunci te arzi pe tine sau măcar „faci pipi în pat” (cum îmi amintesc că ni se spunea cînd eram copii). E poate mai semnificativ decît pare chestia cu acel membru al trupei care, la izbucnirea incendiului, a încercat să glumească într-o primă fază și a zis ceva de genul: „La foc nu ne așteptam!”. Nu vă așteptați, dar l-ați declanșat. Și au murit zeci de oameni. Care nici ei nu s-au așteptat... Dumnezeu să-i odihnească!

 
La 31/10/15 3:21 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Adevarata cauza a tragediei este imitatia prostiilor americane: atat sarbatoarea de Halloween cat si moda rock. Dracul nu mai face decat sa monitorizeze prostia omeneasca.

 
La 31/10/15 4:36 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 3:21 p.m.

Americanii sînt răspunzători de prostia lor, dar nu și de cît de proști sîntem noi. Existența prostului pe lume nu te obligă și pe tine să fii prost (sau să te prostești). Fiecare își plătește prostia lui - într-un fel sau altul, mai devreme sau mai tîrziu.

 
La 31/10/15 6:03 p.m. , Anonymous Faraonul a spus...

http://fresh24.ro/stiri/apel-doneaza-sange-pentru-victimile-exploziei-din-clubul-colectiv-din-bucuresti-8997

 
La 31/10/15 6:35 p.m. , Blogger Sa te fut în bot nesimtitule a spus...

Sa îți iau religia în pula jigodie. De unde pizda matii ști tu exact ce și cum. Nu ai pic de respect față de familiile îndurerate. Profitor jegos...vrei sa ieși în fața pe suferință altora. Asta face religia de sute de ani. Rușine jigodie!

 
La 31/10/15 7:12 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Paul:

frate, libertatatea si razvratirea au interpretarea lor, daca intelegi ce vreau sa spun.

am vazut cateva imagini si coperta acestei formatii (active din 2012?) si am vazut salutul satanic, capete de morti (cranii), demoni, in culori ros-negre ce reprezinta iadul, sau flacarile iadului.

si eu ascult rock, progresiv, alternativ sau clasic, nu condamn genul in sine, nici despre ce-a fost la club sau despre membrii trupei, dar un lucru e clar ca lumina zilei, c-a fost de Halloween sau nu, e alta poveste, dar ceva e necurat aici! Geaba zici tu.

 
La 31/10/15 7:26 p.m. , Anonymous Cristina a spus...

Domnule profesor, cum ați putut să dați drumul unei porcării precum cea de la 6:35 pm ?!? Nu se poate așa ceva !

 
La 31/10/15 7:39 p.m. , Anonymous simona a spus...

Doamne ajuta!
Nu sunt adepta stirilor cu interpretari si concluzii subiective si care fac apanajul unor speculatii de stanga sau de dreapta.Orice speculatie extremista devine pagubitoare atat pentru intelect, cat si pentru suflet.
Manifestarile para-normale, adica acelea care ne-ar putea duce cu gandul la interventia unor puteri care intrec in manifestare puterile noastre de perceptie spirituala, ar trebui primite cu foarte mult tact si mai ales cu mult discernamant duhovnicesc.
Angajarea intr-un dialog demonstrativ cu caracter religios, este pe atat de pagubitor, pe cat de nefolositor, tinand cont de lipsa de pregatire confesionala atat a clerului, cat si a interlocutorilor din opozitie.
Sa nu cadem in isteria generata de fenomenologia din imediata apropiere a nestiintei noastre, avand conotatia ignorantei, pentru a nu ne rataci mai mult decat suntem.Insusi Domnul Iisus Hristos a zis sa cercetam scripturile, pentru a nu ne rataci. Eu cred ca daca am fi foarte bine pusi la punct atat cu scripturile, cat si cu imbunatatirea duhovniceasca, multe dintre "adevarurile" primite pe tava ca din partea unor "atestati", le-am vedea in alta lumina, decat cea obscura.
Sa ma ierte domnul Codreanu, pentru ca nu la dumnealui am facut referire cand am folosit cuvantul "atestati"!

 
La 31/10/15 7:43 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Cristina

Ba uite că se poate! Mi-ar fi fost mult mai comod să nu mă bag, dar cum n-am avut această prudență, e bine să știm cu ce ne confruntăm. Cam așa face dracul la exorcizare. (Și aceasta e numai o mostră; am primit și alte mesaje asemănătoare, cărora nu le-am „dat drumul”, cum zici tu.)

 
La 31/10/15 7:54 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Simona

Nu știu dacă „domnul Codreanu” vă iartă, dar Răzvan Codrescu vă admiră pentru năzuința spre echilibru (pe care ni se întîmplă adesea s-o pierdem, ca oameni imperfecți ce sîntem). Dumnezeu să ne lumineze pe toți și să ne odihnească morții în pace.

 
La 31/10/15 9:04 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Iată, satanismul e soluția universală și ni se trage... „de la daci și romani”! N-o avea legătură cu tragedia de la club, dar e bine de reținut...

 
La 31/10/15 9:13 p.m. , Anonymous Valentin Dan a spus...

Atît timp cît comentatorul de la 6.35 p.m. a ales să nu-și mascheze injuria în spatele unui anonimat, trebuie respectat. Ce-a zis e aproape anost. Interesant, însă, este chiar numele lui.
Presupun că ultimul cuvînt prin care s-a identificat este numele de familie (indiciu: lipsa cratimei dintre "bot" și "nesimtitule") și că primele formează numele mic. Ca nume de familie, "nesimtitule" este implacabil: asupra lui n-ai control. Cu ăla te-a lăsat Dumnezeu, cu ăla defilezi. Dar legislația permite libertatea să-ți schimbi prenumele, dacă cel cu care-ai fost căpătuit îți dă vreun disconfort. Lui nu i-a dat. Omu' se recomandă, după cum reiese, "Sa te fut în bot" (dacă l-ar fi chemat Ion, diminutivul de alint cu care-l striga mama dumisale ar fi fost Ionel; nechemîndu-l astfel, rămîne că era dezmierdat – traumatizant – "Sa te fut în botic"). Grea cruce...
Rugați-vă și pentru omul ăsta.

 
La 31/10/15 10:45 p.m. , Anonymous Barbu Catargiu a spus...

Cu regret, o spun, pentru domnul Paul Grigoriu: in invitatia catre acest concert se spunea si de petrecere de Haloween, in stil...Sa nu ne pacalim: muzica rock se asociaza cu acest fel de sarbatoare, nu horile lui Grigore Lese.

Dumnezeu sa-i ierte!

 
La 31/10/15 11:22 p.m. , Anonymous Dan Popa a spus...

Tipic romanesc, nu se stie vinovatul dar toti isi dau cu parerea, injura, dezbat etc. Asta e problema cu internetul asta, toti prostii si golanii(si pe aici am vazut unul sau doi) au un "megafon" prin care isi exprima sus si tare punctele de vedere si frustrarile. Cred ca ar trebui totusi sa lasam anchetele pe seama Politiei, impicatiile teologice pe seama Bisericii iar cei dintre noi care pot si pe care ii lasa inima, sa doneze sange sau sa ofere sprijin celor afectati in mod direct sau indirect de aceasta tragedie.

 
La 1/11/15 12:37 a.m. , Anonymous Bloggoslovul a spus...

Aici nu-i vorba de nici o „pedeapsă divină”, cum delirează unii comentatori, ci de faptul că anumiți oameni, prin felul lor de a gândi și trăi, atrag asupra lor forțele răului și ajung să suporte consecințele propriilor opțiuni și atitudini.
Iar cauzele „metafizice” nu înseamnă voința discreționară a lui Dumnezeu sau a diavolului, ci felul în care oamenii determină de bună voie ca existența lor să fie influențată de Bine sau de Rău. Noi și numai noi suntem artizanii „destinului” nostru, și de aici, și de dincolo. O lume satanizată nu este o lume uitată sau bătută de Dumnezeu, ci o lume care a ales singură să se livreze fascinației malefice (iar Dumnezeu îi respectă liberul arbitru, fiind în același timp gata în orice moment, dacă ne trezim și cerem ajutor, să ne ierte și să ne ajute).

 
La 1/11/15 6:36 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

VINO FOCULE SI DU-MA IN IAD ! E adevarat ca asa suna unul dintre cantecele cantate acolo ?

 
La 1/11/15 7:02 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 6:36 a.m.

Nu știu. E prima oară cînd aud asta. Ar fi nevoie de o infirmare sau de o confirmare de la cineva în cunoștință de cauză. Din nenorocire, ceea ce s-a petrecut la club s-a petrecut, dincolo de un detaliu sau altul. Fie măcar ca moartea nefericită a unora să reprezinte o trezire salvatoare pentru ceilalți!

 
La 1/11/15 7:31 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim (nepostat)

Scopul nostru nu este să facem rechizitorii postume. Pentru cei adormiți este creștinește să ne rugăm, ca Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească. Iar noi să tragem din ceea ce s-a întîmplat învățămintele cuvenite, atît în ordinea spirituală, cît și în ordinea materială.

 
La 1/11/15 8:57 a.m. , Anonymous Claudiu Răducu a spus...

Da, majoritatea celor inspaimantati, socati de carnagiul situatiei sunt centrati doar pe grotescul accidentului fizic refuzand sa faca o corelatie intre faptul ca evenimentul erau gandit ca o procesiune satanica intr-o sarbatoare satanica. Adica, vazut prin prisma celor ce au competenta acestei analize de alta factura decat strict fizica, conjunctia intre ceea ce s-a invocat si ceea ce s-a intamplat pune in discutie accidentalitatea dezastrului. Dar oamenii vor sa creada ca nu exista vreo cauzalitate.

 
La 1/11/15 9:52 a.m. , Blogger Paul Slayer Grigoriu a spus...

"Evenimentul era gandit ca o procesiune intr-o sarbatoare satanica..." Dumnezeule, va auziti ce spuneti?! Evident ca peste tot exista semne de intrebare si nu voi cadea in extrema cealalta, spunand ca evenimentul era gandit ca o intalnire duhovniceasca. Este un act artistic in care, ca in mai toate manifestarile lumii noastre, se amesteca lumini si umbre. Nu, intr-adevar, nu a fost evitata asocierea cu halloween-ul (aici e o greseala), dar, de fapt, evenimentul nu a avut nicio legatura cu acesta - nici costume, nici procesiuni, nici invocatii. "Ziua in care vom muri" - daca vorbim despre ziua in care vom muri inseamna ca facem profetii demonice?!!! Cred ca IPS Ioan a inteles mult mai bine anumite lucruri... Dar nu vreau sa intru in polemica. Sunt doar mahnit si ingrozit - mai ingrozit decat de tragedie in sine, aproape - de reactiile venind din ambele parti: din partea a tot felul de descreierati care si-au gasit o noua ocazie pentru a-si varsa veninul antireligios, si din partea unor judecatori care adopta un ton vindicativ si o interpretare simplista... Va rog pe toti sa ma iertati, am iesit din aceasta discutie.

 
La 1/11/15 12:23 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Mata parca traduci carti despre sindromul down si pe bloguri. Ca medic iti spun, puiule, ca stai rau cu limbajul de specialitate. Sa numesti si aici descreirati ori judecatori pe fratii tai care nu au pur si simplu exercitiul dialogului e iarasi o problema de analiza de specialist cu fumuri.

 
La 1/11/15 1:31 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Dumnu' Codrescu,
Satanistii si-au facut loc sa se exprime si sa colporteze viclenoa serpeasca de la tartorul lor; nu se cuvine sa spurce un spatiu care - fara a fi "sfintit" - invita la intelegere duhovniceasca.
Ratacitii nici nu stiu pe cine se "supara" ca nu le face cheful, nu-i alinta in retardul lor... Sa-i lumineze Dumnezeu si nu le oferiti spatiu de propaganda; cum spunea Parintele Arsenie Papacioc - Cu dracu' nu se sta de vorba: https://www.youtube.com/watch?v=w1cUKo7lhFI
---
Dumnezeu sa-i ierte si pe cei plecai dintre cei vii, si pe cei care nu inteleg caderea si inselarea!
CU tristete, din Canada...

 
La 1/11/15 2:00 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Cateva consideratii personale.
Intai de toate, ala nu a fost eveniment artistic. Arta e altceva, si muzica e altceva. Aia nu e muzica, sunt urlete si ragete. Fiindca una e sa asculti Beatles, Bee Gees sau Pink Floyd (ca sa ramanem la fenomenul rock), si altceva sa asculti ragetele alea.
In al doilea rand, e aproape o blasfemie sa pui in seama lui Dumnezeu o asemenea tragedie si sa te gandesti ca Dumnezeu pedepseste cu moartea zeci de copii fiindca s-au dus la un concert rock. In aceasta viziune Dumnezeu ar fi un despot sau un tiran nemilos care se manie si se comporta mai rau decat tiranii acestei lumi. Repet, o asemenea gandire e blasfemie. Dumnezeu nu ar fi cu nimic diferit de teroristii ISIS care ucid copii fiindca asculta muzica sau joaca fotbal.
Mai sunt unii care dau vina pe diavol. Cu alte cuvinte, nu Dumnezeu, ci diavolul ar fi autorul tragediei. Ca si cum diavolul face ce vrea el in creatia lui Dumnezeu. Acestora le amintesc raspunsul lui Dumnezeu la propunerea satanei de a-l chinui pe Iov: "Numai de viata lui sa nu te atingi !" A crede ca diavolul are la discretia lui creatia lui Dumnezeu e iarasi o blasfemie.
Realitatea e ca Dumnezeu ne lasa liberi. Avem liber arbitru si Dumnezeu ne lasa sa ni-l exercitam. De asemenea Dumnezeu nu intervine arbitrar si toata ziua buna ziua in legile naturii ca sa le modifice. Daca o face sub forma minunilor, aceasta se intampla probabil rar, si nu in forme din astea spectaculoase cum ne place noua sa credem.
Imi place o vorba a lui Gustave Thibon : "Dumnezeu ne da puterea sa trecem peste toate, dar nu ne scuteste de nimic."

 
La 1/11/15 2:47 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 2.00 p.m.

Aveți dreptate. O precizare asemănătoare se află și într-un comentariu anterior:

Aici nu-i vorba de nici o „pedeapsă divină”, cum delirează unii comentatori, ci de faptul că anumiți oameni, prin felul lor de a gândi și trăi, atrag asupra lor forțele răului și ajung să suporte consecințele propriilor opțiuni și atitudini.
Iar cauzele „metafizice” nu înseamnă voința discreționară a lui Dumnezeu sau a diavolului, ci felul în care oamenii determină de bună voie ca existența lor să fie influențată de Bine sau de Rău. Noi și numai noi suntem artizanii „destinului” nostru, și de aici, și de dincolo. O lume satanizată nu este o lume uitată sau bătută de Dumnezeu, ci o lume care a ales singură să se livreze fascinației malefice (iar Dumnezeu îi respectă liberul arbitru, fiind în același timp gata în orice moment, dacă ne trezim și cerem ajutor, să ne ierte și să ne ajute).

(Bloggoslovul - 1/11/15 12:37 a.m.)

 
La 1/11/15 7:31 p.m. , Anonymous Anonim a spus...



Draga domnule Codrescu,
In primul rand Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe cei ce au murit si sa le aline durerea parintilor si rudelor. Ce tragedie!!!
In alta ordine de idei, genul de reactii la cele scrise de D-Voastra erau de asteptat. Pe masura ce lumea se afunda in rau si rele din ce in ce mai mult, oamenii nu vor sa mai auda de vreo legatura intre faptele si comportamentele lor si consecintele spirituale (si nu numai). Pacatosul modern si viitor are alergie si va dori chiar sa sfasie pe cel ce-i spune ca face ceva gresit. Imi vine in minte un exemplu banal dar semnificativ, luat din presa si viata occidentala. De fiecare data cand stirile anunta uciderea unei fete sau femei undeva noaptea tarziu, pe vreo strada laturalnica, toata atentia se concentreaza asupra identitatii ucigasului. Acesta e de vina (evident), insa incearca sa pui intrebari de genul ‘Ce cauta o fata, singura, la ora foarte tarzie, pe strazile orasului, poate chiar intr-o zona periculoasa?’si vei fi pus la zid ca un monstru. Comportamentul micilor zei moderni nu e permis sa fie criticat. Vina e intotdeauna externa, ucigasul, patronul barului etc. Responsabilitatea personala devine zero. Noi nu putem gresi cu nimic, responsabilul este exclusiv altcineva, eventual cineva pe care putem sa-l dam in judecata.
Aceasta tendinta va continua sa se accentueze in viitorul ‘luminos’ ce ne asteapta…
Dumnezeu sa ne ierte si ne lumineze pe toti.

Radu Greuceanu

 
La 1/11/15 8:47 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Radu Greuceanu

Mulțumesc pentru solidaritatea de departe. Se pare că discuțiile devin inutile: oamenii nu vor sau nu pot să înțeleagă ceva ce ține de o transcendență în care ei nu (mai) cred și care, pe deasupra, tinde să le tulbure, chiar și ca ficțiune dialogală, obișnuințele mentale și comportamentale. Impresia este că vorbim limbi diferite. M-am învechit într-ale scrisului, dar niciodată un text de-al meu n-a primit interpretări atît de aberante, fără nici o legătură nu numai cu spiritul, dar nici chiar cu litera lui!
Pe de altă parte, dacă nici în fața unei experiențe tragice de asemenea proporții și de asemenea evidență oamenii nu se înduplecă să-și regîndească năravurile și rosturile existenței, atunci ce se poate aștepta de la un astfel de „dialog al surzilor”? Se pare că am ajuns vremurile profeției apostolice, cînd oamenii „văzînd, nu vor vedea, și auzind, nu vor auzi”. Cred că pînă la urmă singura soluție creștină rămîne rugăciunea, cu o dragoste în care celălalt nu crede, dar pe care Dumnezeu o știe.

 
La 1/11/15 9:56 p.m. , Anonymous Iulian Popescu a spus...

Cine îl tot caută pe dracul, până la urmă îl și găsește.
Domnul Codrescu nu a vrut decât să atragă atenția că așa e și cu Dumnezeu, după care am fi mult mai câștigați dacă am umbla.
Numai că lumea nu se vrea îndumnezeită, ci îndrăcită...
(Pe cei care vor s-o îndrăcească îi adoră; pe cei care vor s-o îndumnezeiască îi răstignește: e o poveste de 2000 de ani!)
Iar dacă se lasă cu foc, ca în infern, atunci de vină este... nerespectarea normelor de pază contra incendiilor...

 
La 1/11/15 10:07 p.m. , Anonymous Blogg-trotter a spus...

Iată că Gigi Becali vă dă dreptate:
„Mi se ridică părul şi mă cutremur tot. Fetele mele nu puteau fi acolo niciodată. Am văzut filmări de la acele aşa-zise spectacole. Erau lucrări demonice, se jucau cu focul şi făceau mişcări satanice. Ţineau degetele lui Satan, e semnul lui, încoronarea.
Nu i-a interesat profitul, de aia au lăsat intrarea liberă, ei au vrut sufletele. Distrugerea sufletelor. Asta fac cluburile astea, acaparează suflete prin mişcări demonice. Cum să lăsăm 400 de copii să se ducă într-o mişcare satanică? E semn de la Dumnezeu!”
(http://www.realitatea.net/gigi-becali-are-o-explicatie-socanta-despre-ce-s-a-intamplat-la-colectiv-de-ce-era-intrarea-libera_1821655.html)

 
La 1/11/15 10:24 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Blogg-trotter

Știți vorba latinească: Non idem est si duo dicunt idem.

 
La 1/11/15 11:08 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Sunt uimit sa descopar cata insensibilitate exista la unii comentatori care probabil se considera crestini, ca sa nu spun sadism. Trista situatie.

 
La 1/11/15 11:09 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu, sigur că vă dau dreptate, dar nu le poți cere unor rockeri, cei mai mulți imaturi și străini de religie sau filozofie, să aibă înțelegerea cauzalității metafizice (nu mai zic mistice) a fenomenelor. Ei, cum bine a formulat un comentator mai sus, cred că vina - orice vină - trebuie să aparțină cuiva pe care „îl poți da în judecată”. Această formă de inconștiență sau superficialitate, care este și rezultatul unei educații în continuare materialiste și laicizante, îi face, din păcate, și atât de ușor manipulabili - și de către oameni, și de către duhurile rele. Mulți dintre ei sunt copii buni, dar victime ale vremurilor pe care le trăim și ale „societății de consum”, cu modele și modelele ei stupide. Trebuie asistați cu dragoste și răbdare, ca măcar unii dintre ei să se trezească și să înceapă să înțeleagă cu timpul, mai ales după ce experiențele se adună și se decantează. Dumnezeu nu trebuie să devină pentru ei o „sperietoare” (căci asta este, oricât ar părea de paradoxal: dracul nu-i sperie, dar Dumnezeu da!).

Pr. Nicolae

 
La 1/11/15 11:38 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Pr. Nicolae

Și eu vă dau dreptate, părinte, și îmi dau seama, din cursul pe care l-au luat lucrurile (și aici, și pe blogul lui Claudiu) că nu am avut suficient tact în context (și că parcă am uitat de ceea ce eu însumi am repetat adesea: că dreptatea n-ajunge să o ai, ci trebuie să ți se și dea). Vă mulțumesc pentru intervenție.

 
La 2/11/15 8:31 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Hai sa fim seriosi, domnule Codrescu! Micul dumneavoastra text nu contine aproape niciuna din afirmatiile sau atitudinile care vi se atribuie de comentatorii ostili: sunt speculatii pe dinafara textului, fiecare ce i s-a parut lui, din vanitate ranita sau din prostie. Eu cred ca ati pus bine problema si ca trebuie sa pastrati linia fermitatii, fara sa va uitati in gura unor rataciti sau semianalfabeti. Parintele are dreptate ca parinte, dar dumneavoastra nu sunteti pe pozitia de popa, ci de intelectual crestin, care va da alta libertate de actiune si exprimare.

M. B.

 
La 2/11/15 9:03 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ M. B.

Mă bucur că se înmulțesc sfătuitorii, pentru că situația e complexă, iar noi sîntem departe de a fi perfecți. Dacă tinerii noștri preopinenți nu sînt dispuși să tragă vreo învățătură de minte (eu nu le-am propus nici o clipă altceva), atunci măcar noi s-o facem, mai ales că ne place să ne credem - și s-ar cuveni să și fim - mult mai răspunzători.

 
La 2/11/15 9:12 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Cred ca e de fapt aici un conflict intre generatii. Pe comentatorul M. B. ar trebui poate sa il intrebati daca nu are cumva coada si coarne...

 
La 2/11/15 9:37 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Putem sa avem dreptate si sa aveti dreptate, dar pe langa Adi Rugina si Claudiu Petre, cei 2 rockeri care si-au pierdut vietile salvand mai multe persoane nu suntem altceva decat "chimvale rasunatoare". Dumnezeu nu are ce face cu "dreptatea" noastra.

 
La 2/11/15 10:55 a.m. , Blogger Gheorghiţă Ciocioi a spus...

Intristat de cele petrecute, nu pot sa constat, totusi, cu durere ca Biserica - care incearca intotdeauna sa indemne doar spre Bine si Adevar - devine un fel de tap ispasitor in cazul dat. Pacat, mare pacat!

 
La 2/11/15 7:10 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Trist, domnule profesor, au ajuns anumiti comentatori sa va compare cu un cioban fariseu si analfabet. Vai de noi daca el este reprezentantul cel mai de vaza al Ortodoxiei romanesti...

 
La 2/11/15 8:44 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 7:10 p.m.

Sînt oameni de la care nu poți aștepta un discernămînt. Dar este riscul oricărei implicări publice. Pe de altă parte, și eu încep să îmbătrînesc și să nu mai fac față unei lumi care vorbește o altă limbă. E vremea să vină alții la rînd (și mărturisesc că nu m-aș dori în pielea lor). E firesc să dai seama de ce ai spus, dar e aiuritor să fii somat să dai seama de ce nu ai spus niciodată (și nici prin gînd nu ți-ar fi trecut)! Fabulația hrănită de suspiciune și ură compromite orice efort dialogal.

 
La 2/11/15 11:30 p.m. , Anonymous Carmenas a spus...

Se pare ca lucrurile se vad ori in alb ori in negru si tendinta oamenilor este sa se situeze intr-o tabara sau in cealalta. Dar in societatea noastra este special amestecat albul cu negrul, raul cu binele. Acei tineri nu stiu inca sa discearna binele de rau ei sunt doar niste victime nevinovate a ceea ce se vrea cu siguranta de catre cei care ne conduc. Dezbina si condu.... Niciodata nu poti pune anatema pe un grup de oameni pentru niciun motiv din lume, dar putem sa ne gandim ca dincolo de extremism ortodox si de rock metal satanist exista ceva care uneste toate fenomenele din aceasta lume si anume REZONANTA. Si locul unde se petrec anumite evenimente absoabe conform acestui principiu energia emanata in acele momente. Si uite ce concerte au mai avut loc in Club Colectiv inainte:
https://www.youtube.com/watch?v=IEpvK4JN3wY
https://www.youtube.com/watch?v=Gc_xieIIayc
Intamplare, coincidenta sau rezonanta??
Si am sa inchei cu un experiment practic pe care il poate face oricine acasa: puneti intr-o camera o planta si chiar si un animal de companie si puneti-le continuu muzica rock metal (chiar si melodiile celor de la Goodbay to gravity) si intr-o alta camera unei alte plante si unui alt animal de companie puneti-le muzica lui Mozart si Bach. Veti vedea singuri rezultatul.

 
La 3/11/15 6:11 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Am vazut pe TVR 1 emisiunea de aseara a lui Liviu Mihaiu. E clar ca exista un consens de a se ocoli referirea la Halloween, satanism si chestii de genul asta. Nu exiista nici cea mai mica preocupare ca tineretul sau o parte mare a lui se afla, constient sau nu, pe o cale gresita. Unii au acuzat Biserica (care sigur ca e rezervata, avand in vedere circumstantele), altii au incercat s-o apere, dar de dracul nu s-a luat nimeni. Traim intr-o lume in care dracul beneficiaza de imunitate absoluta! Iar solutia e simpla: luam masuri de securitate si putem sa ne descreierisim in voie.

M. B.

 
La 3/11/15 6:48 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ M. B.

Nu mi-o luați în nume de rău, dar eu nu mai comentez. Voi reaminti doar că șmecheria cea mai mare a diavolului, cum s-a observat, este tocmai aceea de a ne face să credem că nici nu există. Cum nu poți lua în serios ceva ce nu există, el își poate face treaba liniștit, eventual îmbrăcat în „haină de lumină”.
Ca „medieval” ce sînt, nu-mi rămîne decît să îndemn încă o dată la rugăciune - pentru vii și pentru morți. Dumnezeu e singurul la care nu ține nici o șmecherie. Și a Lui este, pînă la urmă, toată judecata.

 
La 3/11/15 7:21 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Inca o data, domnule Codrescu: cei mai multi nu spun atat ca nu aweti dreptate, cat ca nu ati ales momentul potrivit pentru o astfel de discutie.

 
La 3/11/15 7:41 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim 7:21 a.m.

Cum-necum, fapt este că am tras, vorba aceea, „mult ponos și nici un folos”. Să dea Dumnezeu să vină și „momentul potrivit” (pînă nu se mai întîmplă și alte nenorociri). Mă tem însă că nu va veni atîta vreme cît creștini de talia lui Radu Preda sau Paul Grigoriu vor accepta - indiferent din ce „rațiuni” - să fie complici ai cecității ambientale...

 
La 3/11/15 6:18 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

http://www.wowbiz.ro/clubul-mortii-a-gazduit-un-ritual-satanic-in-saptamana-patimilior-s-au-dat-foc-la-cruci-intoarse-si-s-a-facut-baie-in-sange-de-animal-l-au-invocat-pe-_165914.html

poate asta va aduce niste clarificari??

 
La 3/11/15 6:30 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Informațiile trebuie atent cernute...

 
La 3/11/15 6:43 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

pai le-am verificat, sunt reale 100%

au avut un concert in State si au facut la fel

 
La 3/11/15 8:40 p.m. , Anonymous Sorin a spus...

Deci locul era impregnat cu energii negative inca de multa vreme... Asta e de retinut.

 
La 4/11/15 8:06 a.m. , Blogger Ana a spus...

Cind am " plecat la revolutie" ne a zis o colega mai in virsta: " sinteti carne de tun", atunci chiar m a deranjat atitudinea ei si vorbele spuse dar din pacate a avut dreptate si din pacate se pare ca tinerii sint inca folositi " ca, carne de tun" in interesele murdare ale unor monstrii politici. Se da vina pe patronii clubului pe Halloween cind defapt nimic nu i corect si cinstit in Romania. De la aeroport esti de "intimpinat" fara sapun la WC si asta arata cit de civilizati sintem. Si poate i un exemplu minor dar asta implica bun simt si respect fata de tine insuti si cei din jur. Deci ce ne asteptam mai mult? Atunci este normal ca in jur sint oameni fara credinta - credinta implica si bunul simt si respectul de care scriam mai sus - ,
nici nu i nevoie de un "HALLOWEEN" pt ca in Romania este in fiecare zi un "HALLOWEEN".
Din punctul de vedere al creştinului, nimic nu e întmplător. Un om „modern”, deci pozitivist, va vedea doar dovezile materiale: a fost un accident pirotehnic, cauzat de lipsa de prevedere. Dar în spatele cauzelor materiale sînt cauzele spirituale. Dumnezeu sa i ierte pe acesti tineri, iar pe noi, prin aceasta suferinta sa ne mintuie

 
La 24/11/15 6:47 p.m. , Anonymous Claudiu Târziu a spus...

Mai spun și alții adevărul...

http://www.gandul.info/international/erau-morti-din-punct-de-vedere-spiritual-iar-asasinii-frati-siamezi-declaratie-scandaloasa-a-unui-preot-francez-dupa-drama-de-la-bataclan-14897096

Un preot catolic din Franţa şi-a atras critici dure după ce a comparat victimele din sala de concerte Bataclan, unde evolua trupa rock Eagles of Death Metal, cu autorii atentatelor de la Paris, afirmând că spectatorii erau "morţi din punct de vedere spiritual", fiind "fraţi siamezi ai teroriştilor".
Atât în cazul participanţilor la concert, cât şi al teroriştilor, avem de-a face cu "aceeaşi demolare a valorilor, aceeaşi amnezie, acelaşi infantilism, aceeaşi incultură. .. Unii erau hrăniţi forţat cu valori creştine interpretate în mod nebunesc: toleranţă, relativism, universalism, hedonism... Ceilalţi, hrăniţi cu valori musulmane devenite şi mai nebuneşti în contactul cu modernitatea: intoleranţă, dogmatism, cosmopolitismul urii...", adaugă preotul catolic.
"Nu este vorba de o revenire la Evul Mediu (...), este vorba de postmodernism în absurditatea sa. Este drama umanismului ateu, care îl iubeşte pe diavol, care iubeşte moartea, violenţa şi care ...îi omoară! (...) 130 de morţi, este groaznic! Dar 600 de morţi ce înseamnă? Este cifra avorturilor făcute în Franţa într-o singură zi. Unde este adevărata oroare?!", adaugă preotul.
Editorialul dur al preotului catolic a fost criticat în Franţa, inclusiv de cardinalul Philippe Barbarin, Arhiepiscopul de Lyon.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire