sâmbătă, septembrie 12, 2015

PENTRU CINE ARE URECHI DE AUZIT...

SUMARUL BLOGULUI 


Un arhiepiscop romano-catolic irakian, Emil Shimoun Nona (n. 1967), care și-a pierdut dieceza (Mosul) sub presiunea Statului Islamic, avertizează Occidentul creștin:
 
„Suferinţele noastre de astăzi sînt preludiul suferinţelor voastre. Creştinii apuseni şi răsăriteni vor suferi în viitorul apropiat. [...] Încercaţi să ne înţelegeţi. Principiile voastre liberale şi democratice nu valorează nimic aici. Trebuie să regîndiţi realitatea Orientului Mijlociu, deoarece primiţi cu braţele deschise în ţările voastre un număr tot mai mare de musulmani. Şi voi sînteţi în pericol. Trebuie să fiţi tari şi curajoşi în decizii, chiar cu costul contrazicerii principiilor voastre. Voi gîndiţi că toţi oamenii sînt egali, dar Islamul nu spune că toţi sînt egali. Valorile voastre nu sînt valorile lor. Dacă nu veţi înţelege aceasta suficient de rapid, veţi deveni victime ale inamicului pe care l-aţi primit în casele voastre...”

(Corriere della Sera, 9 august 2015)

27 comentarii:

La 12/9/15 6:15 a.m. , Anonymous Ioan Marinescu a spus...

Ehe, am vazut destui intelectuali, asa-zisi crestini, care mai ieri sareau ca arsi cand era vorba de construirea unei moschei, careia presa avida de senzational ii dadea proportii gigantice. Astazi aceiasi oameni sar ca arsi ca de ce nu primim mai multi imigranti(care sunt in proportie de 95% musulmani), ca suntem rai, incapabili etc. Cam ironic, nu? Si sa nu mai vorbim de faptul ca printre acesti migranti se ascund militanti ISIS. Poate vor nimeri vreo 2-3 si la noi si vor pune de-o bomba la Academia Catavencu, "ca lu' Allah nu place umorul la ghiauri"...

 
La 12/9/15 6:20 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Europa se joacă iresponsabil cu focul. Să sperăm că nu se va arde, ci doar se va pișa în pat...

 
La 12/9/15 6:48 a.m. , Anonymous I. P. a spus...

Între „creștinism” și „cretinism” diferența este doar de un „ș”: vai și amar cînd acest „ș” dispare!

 
La 12/9/15 12:20 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...


@ I. P.

Iluzia (și obsesia)„umanitarismului” contribuie decisiv la dispariția acelui „ș”. Cretinii Europei, deveniți demult majoritari, sînt unii născuți, iar alții făcuți. Mai ales cei din urmă se cred, în exaltarea lor ideologico-sentimentală, oameni superiori, „creștini” și „civilizați”, iar cei care nu le împărtășesc cretinismul sinucigaș sînt calificați drept „reacționari” și antievanghelici (chit că, altminteri, cretinului de serviciu, principial laic, dacă nu de-a dreptul ateu, puțin îi pasă de Hristos și de Evanghelia Lui). Din păcate, oamenii Bisericii (nu toți, dar cei mai mulți) - ca să nu pară cumva „încuiați” și să nu riște să ajungă încă și mai impopulari decît sînt - întrețin și chiar încurajează, mai mult sau mai puțin demagogic, aceste forme de cretinism „umanitar”, de la vlădică pînă la opincă (sau, dacă vreți, de la papă pîn' la sapă). Musulmanul este cuceritorul prioritar și parșiv al acestei Europe descreștinate și cretinizate, care-și recuză „fundamentalismul” dinlăuntru ca să facă loc celui din afară. Cohortele de refugiați nu reprezintă altceva decît „calul troian” introdus de Islam în cetatea cre(ș)tină.

 
La 13/9/15 12:02 a.m. , Anonymous Mihai a spus...

Eu cred (s-ar putea sa ma insel) ca toata situatia asta cu refugiatii si cu Orientul Mijlociu e o manevra ruso-americana bine pusa la punct. De ce zic ruso-americana? Deoarece amandoua partile au mult de profitat. Ei vand arme tuturor combatantilor(ca totusi, AK-urile din mana celor de la ISIS n-or fi "made in USA") , scapa de cantitatile uriase de material de razboi invechit, si banii curg. Nu au niciun interes sa fie pace in zona. Pierzatorii suntem noi, europenii, deoarece acceptam sa strangem la noi valurile de refugiati create de binomul Washington-Moscova! Si ati observat ca in ultima vreme, in presa internationala, nu prea mai apar articole despre Ucraina, despre razboiul de acolo sau despre ultimele ispravi ale lui "tiranului" Putin?

 
La 13/9/15 12:16 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Mihai

Nu știu dacă e chiar o manevră concertată. În orice caz, Europa e tratată ca o bătrînă ramolită și romanțioasă, cu care toți își pot face mendrele. Și nu-i mai puțin adevărat că ea însăși se poartă ca atare...

 
La 13/9/15 1:54 p.m. , Anonymous Bloggoslovul a spus...

"Bătrâna doamnă" - care capătă, în efigie, chipul Angelei Merkel - este în context un fel de Bubulină, care își plătește astfel, probabil prin rânduială divină, toate (prea)curviile istorico-politice și moral-spirituale, așa cum și le-a plătit, la vremea ei, "marea târfă" care a fost Roma păgână. Marile civilizații mor în cele din urmă de propria lor decrepitudine, nu din cauza dușmanilor (care nu fac decât să profite de situație, cu instinctele lor barbare).
Dar cea mai gravă și mai dezgustătoare în context mi se pare asocierea la dezastru a papei Francisc, care invită la complicitate tot ce a mai rămas din lumea romano-catolică. Când se înghesuie să deschidă larg porțile cetății și să acorde azil "invadatorului pașnic", adversar ireductibil al Crucii, poți înțelege și scuza turpitudinea unui fotbalist precum Cantona, dar nu a unui Suveran Pontif (fie el și ne-european). Nu-i doar o prăbușire pur și simplu, ci e o prăbușire rușinoasă și aproape perversă, deghizată în termenii unui creștinism ideologizat (care-și sacrifică viața și ethosul în numele unor principii abstracte, de râsul lui Nastratin Hogea, dacă nu chiar al curcilor lui Allah).

 
La 13/9/15 2:10 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Blogoslovul

Arabii nu sunt tocmai niste barbari. In Evul Mediu dadeau lectii de civilizatie si de cultura Europei crestine.

 
La 13/9/15 2:46 p.m. , Anonymous Bloggoslovul a spus...

Așa a fost. Doar că nu mai trăim în Evul Mediu...

 
La 13/9/15 3:23 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Din punctul meu de vedere, Europa nu are decat o singura sansa de a supravietui: intoarcerea la Hristos si la valorile vietii intru Hristos. Dar cum acest lucru depinde de vointa libera a fiecarei persoane, mai precis a fiecarui european (fiindca de europeni vorbim), si cum europenii nu dau vreun semn ca ar dori sa urmeze iarasi calea lui Hristos, soarta Europei pare pecetluita, cu sau fara imigrantii musulmani. Ne ramane o singura speranta: promisiunea lui Hristos ca Biserica nu va fi biruita de portile iadului niciodata. Iar ceea ce putem noi face, ca persoane concrete inzestrate cu constiinta si liber arbitru, este sa ne apropiem noi insine de evanghelie si de imparatia lui Dumnezeu. Alte solutii la nivel personal dar si universal (fiindca ceea ce este personal este intr-un anume sens si universal), nu cred ca exista.

 
La 13/9/15 8:50 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Nu-i doar o criză a credinței, ci și una a vitalității existențiale: ne-au amorțit instinctele de apărare și de perpetuare, am obosit de noi înșine și unii de alții. Nu ne-au rămas decît ideile fixe și vorbele goale, cu care încercăm să ne păcălim nevolnicia (și, îndărătul ei, fundamentala nepăsare de toți și de toate). Este simptomul tipic al civilizațiilor muribunde, epuizate deopotrivă biologic și spiritual.

 
La 13/9/15 10:28 p.m. , Anonymous Corneliu a spus...

Si deci ce facem? Ne cantam singuri prohodul?

 
La 13/9/15 10:41 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Corneliu

Constatăm cum stau lucrurile și ne rugăm de Dumnezeu - la Care știm că toate sînt cu putință - să salveze cetatea pentru puținii drepți care credem noi că mai sălășluiesc în ea.

 
La 13/9/15 10:44 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Noi vorbim și ei fac...

 
La 13/9/15 11:29 p.m. , Anonymous Ioan Marinescu a spus...

Eu cred ca arabii sunt si au fost mult mai rai decat asa-zisii barbari de pe vremea sfarsitului Imperiului Roman. Macar acei oameni recunosteau superioritatea Imperiului si au cautat sa pastreze o mare parte din caracteristicile lui, cum ar fi religia crestina. Arabii pe unde au trecut au facut pustiu. Doua exemple in acest sens ar putea fi Siria si Egiptul, care au ajuns din doua dintre cele mai bogate si fertile provincii ale Imperiului Bizantin in doua zone desertice si sarace. Si mai interesant este faptul ca, marile puteri musulmane ale istoriei, Imperiul Otoman, Persia Safavida sau Imperiul Marilor Moguli nu au avut la baza populatii de origine araba, ci turcica, persana sau indiana.

 
La 14/9/15 5:04 a.m. , Anonymous Corneliu a spus...

@ Razvan Codrescu

Cam batraneasca solutie, domnule Codrescu! Se pare ca criza nu cruta pe nimeni...

 
La 14/9/15 6:18 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Corneliu

Ce să fac? Sînt deja un om bătrîn și cam nărăvit la cuvinte. Dar există tineri care ar avea chemarea și prilejul să facă mai mult: reacția lor ar putea fi o măsură mai bună (și în orice caz mai vie) a ce și a cît mai sîntem în stare, ca europeni și creștini. Și pe la noi, și prin alte părți. Pînă la urmă ajungem la formula banală „Dacă tinerii ar ști, dacă bătrînii ar putea”...
Noi, cei din generația mea, ne-am risipit energiile și entuziasmele tinereții într-o aventură „revoluționară” din care n-a ieșit mai nimic (sau doar două legende șifonate: „Revoluția Română” și „Piața Universității”). Ar fi să vină alții la rînd, poate cu mai mult „noroc”...
Dvs. ce faceți: vă rugați, bătrînește, cu mine, sau ieșiți, tinerește, la război? (Dacă vă hotărîți să ieșiți la război, atunci n-ar strica să știți cît mai limpede pentru ce, iar aici vă putem da o modestă mînă de ajutor și noi, rămășițele visătoare ale secolului XX...)

 
La 14/9/15 10:48 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Prea mare lucru nu se mai poate face cata vreme oficialitatile si romanesti, si europene au adoptat pozitia pe care au adoptat-o cu imparteala respectiva. Nu stiu cat bine ne-a facut Uniunea Europeana, dar de murit vom muri cu ea de gat. Dar nu inainte sa apucam sa vedem gata megamoscheia de la Bucuresti ca semn al triumfului Semilunii asupra Crucii.

M. B.

 
La 14/9/15 11:16 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Genul si capacitatea noastra de reactie incep sa devina clare: asa cum pe vremuri ardeam campurile si otraveam fantanile, astazi taiem porci in calea invadatorilor. Strategia porcului am putea-o aplica si in cazul evreilor, dar se pare ca ei ne stapanesc fara sa ne invadeze. Porci avem, minte ce ne mai trebuie!?

 
La 14/9/15 2:56 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Acum vreo oră, am primit următorul mesaj (semn că ceva se mișcă, totuși):
„Azi, 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, pe Bulevardul Expoziției nr. 22-30, la ora 18, pe terenul alocat de guvern pentru cea mai mare moschee din Europa, se va sfinți o Troiță, montată de doi tineri credincioși (unul fiind teolog), care îi îndeamnă pe creștini să fie prezenți, cât mai mulți, cu lumânări aprinse, la această sfințire”.

 
La 14/9/15 5:18 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

D-le Codrescu, nu prea are legătură cu subiectul, dar ce ştiţi despre Societatea Sf. Pius al X-lea (Society of St. Pius X, SSPX)?

 
La 14/9/15 6:29 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Mărturisesc că nu știu nimic.

 
La 15/9/15 1:24 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Atrag atenția că discuții pe tema de aici se poartă, tangențial, și în subsolul de comentarii al postării imediat următoare (cea despre Aiud).
Episodul cu troița/crucea din Bulevardul Expoziției este destul de controversat, cel care a pus-o fiind unul și același cu cel care a sacrificat porci tricolori în zonă (de toate acestea Patriarhia n-a întîrziat să se dezică).

 
La 17/9/15 7:54 p.m. , Anonymous Gabriela a spus...

De fapt ce sunteti de parere dvs., domnule Codrescu, ca ar fi trebuit să facă Europa concret în fața acestui exod?

 
La 17/9/15 8:19 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Gabriela

Vă spun ce cred eu (chiar dacă nu are nici o importanță): cohortele de refugiați ar fi trebuit oprite și ținute sub control de forțele de ordine ale țărilor tranzitate (cum numai Ungaria a avut deocamdată tăria sau tupeul s-o facă), cu acordarea unei temporare asistențe umanitare, susținute financiar și logistic de toate țările-țintă de pe continent. Unii ar fi trebuit returnați în țările de origine (căci nu toți provin din zone aflate sub război și teroare), alții ar fi trebuit reorientați spre țări islamice mai pașnice (Turcia fiind cea mai la îndemînă), unde să găsească azil în mediul lor cultural și religios, căci lumea musulmană este suficient de largă și de variată, iar în lumea creștină să fie acceptați selectiv - după un grafic negociat de statele implicate - doar aceia dintre ei dispuși să se convertească oficial la creștinism și să-și asume prestarea unor activități lucrative de utilitate socială, în funcție de posibilități și de competențe. Europa trebuia să-și impună ferm condițiile și să se solidarizeze exemplar atît la nivelul autorităților politico-administrative, cît și la cel al opiniei publice, informate corect și responsabilizate pe toate canalele mediatice. O să spuneți că vi se pare utopic, dar acesta ar fi fost normalul într-o lume care ar fi ținut cu adevărat la temeiurile ei și și-ar fi conștientizat, fără clișee ideologice, interesele vitale (prezente și viitoare).
În ce ne privește, am dat dovadă încă o dată de cel mai stupid oportunism și de cea mai senină iresponsabilitate, accentuate de insolența infantilă a unui premier care ne-a procopsit și cu bifarea oficială a proiectului megamoscheei de la București. Avem de ce privi cu toată îngrijorarea viitorul apropiat, căci pentru noi - prin fatalitatea împrejurărilor, oricît nu ne-ar dori nici refugiații înșiși - proba de foc abia urmează.

 
La 17/9/15 8:39 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonim (cel cu gruparea Pius X) nepostat:

Nu intră în sfera mea de interes.

 
La 21/9/15 2:13 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Sunteţi sigur?

Chiar dvs. aţi spus că nu ştiţi nimic de această grupare. Vă rog, citiţi înainte să vă pronunţaţi:

www.catholicherald.co.uk/news/2013/01/04/sspx-leader-calls-jewish-people-enemies-of-the-church/

en.wikipedia.org/wiki/Society_of_St._Pius_X#Political_controversies

(După cum am spus, nu are legătură cu subiectul acestei postări.)

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire