duminică, martie 29, 2015

RUSIA ÎN COLAPS?

SUMARUL BLOGULUI  
INDICE DE NUME 

Am primit și dau mai departe...


DISPERAREA RUSEASCĂ


Iată realitatea – războiul lui Putin este un război al disperării demografice!!! Analizele KGB/FSB au arătat că trebuie preluați rușii care mai trăiesc în Ucraina, Țările Baltice și zona Caucazului, aproape cu arcanul, ca să muncească în locul morților vii ce se tîrăsc prin „grandioasa Rusie”. Asta înainte ca să fie nevoiți a cere ajutor milioanelor de chinezi care bat din picioare la granițele Siberiei... 


Demografia Rusiei e la pămînt, alcoolismul e pandemic, iar speranța de viață la bărbați a scăzut sub 60 de ani din cauza alcoolismului. Economia Rusiei, dependentă de exportul de gaze, este în cădere liberă din pricina sancțiunilor occidentale și a prăbușirii prețului hidrocarburilor. Se strînge lațul, iar Vladimir Putin știe asta. Puseul de agresivitate recent, amenințările cu război atomic și bombardiere sînt o ultimă zvîcnire de agresivitate în mijlocul unei groaznice mahmureli. Un ultim pumn, tremurînd de alcoolism, îndreptat amenințător asupra Occidentului, înainte de prăbușirea definitivă. Asta nu ar trebui să ne liniștească, bineînțeles; înainte să-și dea sufletul, Rusia poate face încă mult rău.
Declinul demografic din Rusia este agravat de declinul continuu al speranței de viață, care e atît de extrem încât e numit de demografii ruși „hiper-mortalitate”. Cauza principală: alcoolismul. Problema nu e nouă. În secolul al XVIII-lea, Petru cel Mare a dat un decret care „condamna soțiile țăranilor la biciuire dacă îndrăznesc să își scoată bărbații din cârciumi”, scrie Stan Fedun în articolul „Cum alcoolul a cucerit Rusia”. Stan Fedun citează un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății care spune că unul din 5 bărbați din Federația Rusă mor din cauza alcoolului, comparativ cu 6,2% la nivel global. În articolul „Primii pași: Alcoolicii Anonimi și alcoolismul în Rusia”, din 2000, citat de The Atlantic, Patricia Critchlow estima că aproximativ 20 de milioane de ruși sînt alcoolici, într-o țară de 144 de milioane de locuitori. „Alcoolicul rus clasic zace pe o bancă ruptă, sau pe scările unei gări, trăgînd din țigară și gîndindu-se de unde va face rost de următoarea dușcă, și dacă și-o va permite”, scrie The Atlantic.
În 1850, alcoolul reprezenta aproape jumătate din încasările bugetare ale Rusiei, iar în anii 1970, o treime. Un studiu citat de The Atlantic spune că între 1955 și 1979 consumul de alcool din Rusia s-a dublat.
În vreme ce rușii se sinucid cu sticla în mînă, milioane de musulmani din fostele republici sovietice vin să le ia locul. Francisco Gate  estimează că pînă în 2015 musulmanii vor fi majoritari în armata rusă și pînă în 2020 o cincime din populația Rusiei va fi musulmană. „Dacă nimic nu se schimbă în 30 de ani, musulmanii vor deveni majoritari în Rusia”.
Pe de altă parte, aproximativ 20% din cetățenii Rusiei sînt musulmani, iar declinul democrafic rus poate deveni „catastrofic”, scrie ziarul pro-Kremlin gazeta.ru. Tatiana Maleva, șefa Institutului de Analiză Socială și Prognoză al Academiei Ruse de Economie și Servicii Publice, spune că „Rusia este în faza de început a unei catastrofe demografice”. Tatiana Maleva adaugă că „independent de criza economică, prețul petrolului și rata de schimb a rublei, piața muncii în Rusia intră într-o fază foarte complicată, una care are consecințe profunde, de durată și care implică un declin pe termen lung a numărului populației active”. Aceasta notează că „nimeni nu a supraviețuit vreodată unei astfel de situații”.
Vladimir Mau, șeful Academiei Ruse de Economie și Servicii Publice, declara în ianuarie 2015, citat tot de gazeta.ru, că „acum iese de pe piața muncii ultima generație dispusă să lucreze în producție”.
Conform unui recensămînt realizat în 2010, citat de publicația rusă Svobodnaia Pressa, în regiunea Smolensk „peste jumătate din sate sînt pe cale de dispariție”. 58% dintre ele au mai puțin de 10 locuitori. Conform aceluiași recensămînt, 36% din totalul satelor rusești au mai puțin de 10 locuitori. În Districtul Federal Central, în vestul Rusiei, 46% din sate au mai puțin de 10 locuitori, iar peste 20.000 de sate există... doar pe hartă. Conform publicației ruse Svobodnaia Pressa, statisticienii ruși estimează că „în locul satului tradițional rus vom avea, în curînd, întregi zone nepopulate”.
Tot în vestul Rusiei, în provincia Pskov, care are o populație de 200.000 de locuitori, peste 12.000 de persoane suferă de afecțiuni cauzate de dependența de alcool și aproape 1800 de persoane mor anual de cancer.
Conform Svobodnaia Pressa, Aleksandr Nsteruk, un oficial din Pskov, declară că „populația moare mai des din cauza alcoolului decît din alte motive”. Anatoli Vișnevsk, directorul Institutului pentru Demografie al Școlii Superioare de Economie atrage la rîndul său atenția că satele rusești se golesc, că în multe dintre ele locuiesc doar bătrâni „care vor muri în curând” și că multe sate există „doar pe hîrtie”. Conform lui Vișnevsk, acest fenomen are „un caracter catastrofal”.
Declinul demografic a fost relativ compensat, recent, de imigranții din Asia Centrală și Caucaz, dar o dată cu prăbușirea rublei și a prețului petrolului, aceștia încep să părăsească Rusia în căutare de lucru în altă parte, iar orașele rusești rămîn fără forța de muncă care să poată asigura utilitățile de bază.


Arh. Dorin I. BOILĂ
(Sibiu)


6 comentarii:

La 30/3/15 12:22 p.m. , Anonymous liviuta a spus...

Găsisem o statistică de acum vreo doi ani, nu ştiu dacă e reală, dar dacă e măcar şi parţial, cred că spune ceva

Church Attendance (most Recent) By Country by miteolu(m): 12:54pm On Jul 13, 2013

Nigeria is top in church attendance in the world according to NationMaster. But is this stat truly correct.

# 1 Nigeria: 89%
# 2 Ireland: 84%
# 3 Philippines: 68%
# 4 South Africa: 56%
# 5 Poland: 55%
# 6 Puerto Rico: 52%
= 7 Slovakia: 47%
= 7 Portugal: 47%
# 9 Mexico: 46%
# 10 Italy: 45%
= 11 United States: 44%
= 11 Belgium: 44%
= 13 Peru: 43%
= 13 Turkey: 43%
# 15 India: 42%
# 16 Canada: 38%
# 17 Brazil: 36%
# 18 Netherlands: 35%
= 19 Venezuela: 31%
= 19 Uruguay: 31%
# 21 Austria: 30%
# 22 United Kingdom: 27%
= 23 Argentina: 25%
= 23 Spain: 25%
= 23 Chile: 25%
# 26 Croatia: 22%
= 27 France: 21%
= 27 Hungary: 21%
# 29 Romania: 20%
= 30 Switzerland: 16%
= 30 Lithuania: 16%
= 30 Australia: 16%
= 33 Korea, South: 14%
= 33 Czech Republic: 14%
# 35 Taiwan: 11%
= 36 Ukraine: 10%
= 36 Georgia: 10%
= 36 Moldova: 10%
= 36 Bulgaria: 10%
# 40 China: 9%
# 41 Armenia: 8%
# 42 Serbia and Montenegro: 7%
= 43 Belarus: 6%
= 43 Azerbaijan: 6%
= 45 Norway: 5%
= 45 Denmark: 5%
= 45 Latvia: 5%
= 48 Sweden: 4%
= 48 Estonia: 4%
= 48 Finland: 4%
= 48 Iceland: 4%
# 52 Japan: 3%
# 53 Russia: 2%


http://www.nairaland.com/1357651/church-attendance-most-recent-country

 
La 1/4/15 11:54 p.m. , Anonymous O sceptica, dar credincioasa a spus...

Chiar tot ce primiti trebuie sa dati mai departe? De obicei apelati si la propriul discernamant si stiti sa analizati nuantat o situatie sociala (atunci cand o cunoasteti). Altminteri se numeste crestineste transmitere de barfe, de baliverne sau de semiadevaruri smintitoare si stricatoare de suflet, adica un pacat personal, declansator in avalansa (ca aveti rating, si majoritatea comentatorilor iau de buna ce spuneti) de alte pacate colective. Deocamdata, ale mintii.

 
La 2/4/15 12:17 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Cumpănește fiecare și o ia cum crede. Faptele sînt fapte.

 
La 3/4/15 5:39 p.m. , Anonymous O sceptica, dar credincioasa a spus...

Faptele-s fapte? Mda, cam la fel ca afirmatiile calatorilor din Apus despre Tarile Romane, carora le puțea totul. Și alea sunt fapte - fapte literare, cronicaresti (de tipul celor consemnate aici: george-damian.ro/firea-romanilor-vazuta-de-altii-1-3225.html). Ce conteaza cat sunt de obiective? Sau faptele unor scribi de pe la noi de acum, talentati sau mediocri, carora de asemeni le pute tot ce este romanesc; uneori au dreptate, alteori nu... Pe acelea de ce nu le promovati? Ba de obicei chiar luati atitudine (de bun simt) impotriva lor. Ce conteaza ca si acele fapte scriitoricesti, jurnalistice stimuleaza anuminte sentimente antinationale (antiromanesti, in speța, ca e obligatoriu sa precizam despre ce nație vorbim, nu-i asa?). Se pare că doar unele nații au dreptul la obiectivitate, altele nu. Știm că așa se întâmplă în anumite locuri de tristă reputație intelectuală, dar speram că nu și pe blogul dumneavoastră.

 
La 3/4/15 8:19 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Dacă veți citi atent, veți vedea că sînt lucruri pe care le spun chiar rușii despre ruși. N-o fi chiar așa întru totul, dar nici fum fără foc nu iese...
Dacă tot insistați, nu am să vă cruț și am să vă spun de la obraz: credincioasă sau necredincioasă, cred că sînteți într-un puseu de imbecilitate sentimentală.

 
La 3/4/15 9:52 p.m. , Anonymous O sceptica, dar credincioasa a spus...

Daca ati citit atent argumentatia mea, ati vazut că și faptele de aceeași natură ale românilor despre români, adică de bălăcărire a istoriei proprii, că nici la noi nu iese fum fără foc - dar vai celui care-l ațîță! - le-am trecut în aceeași categorie a oprobriului. Sau a păcatului, dacă vreți. Asta e tot.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire