duminică, decembrie 28, 2014

MUTAŢII ARHIEREŞTI

SUMARUL BLOGULUI
 Noul mitropolit de la Timişoara

Banatul (care, în ipostaza lui ortodoxă, numai "frunce" nu este) a ieşit, cu voia lui Dumnezeu, din lunga agonie a epocii Corneanu [1] (şi, e de sperat, din paradigma colaboraţionismului eretic): pe 16 decembrie 2014, cu 26 de voturi din 45 valid exprimate, Sfîntul Sinod l-a ales pe ÎPS Ioan Selejan Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului (preferat - chiar dacă nu şi de Patriarhul Daniel - Preasfințitului Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, cu care a ajuns în al doilea tur de scrutin [2]). Duminica de 28 decembrie 2014 este ziua întronizării sale în Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi ne rugăm cu toţii ca Dumnezeu să-i dea fostului păstor al Harghitei şi Covasnei sănătate şi spor în noua sa demnitate eclezială. Sper sincer ca prietenul Claudiu Târziu să fi avut "gura aurită" scriind pe blogul său că "Banatul a cîștigat un părinte duhovnicesc în adevăratul sens al cuvîntului și totodată un arhipăstor patriot și foarte priceput gospodar al Bisericii, ce a făcut adevărate minuni în Harghita și Covasna, care îl recomandau pentru o astfel de demnitate". Rămîne de văzut cine îi va lua locul în "secuime" (unde problema bisericească este cel mai sensibil legată de problema naţională). 

Arhiepiscopul oficializat al Romanului şi Bacăului

Tot pe 16 decembrie a. c. (întronizarea va avea loc la Roman, duminică 4 ianuarie 2015), Sinodul l-a ales Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, cu 35 de voturi din 45 valid exprimate, pe PS Ioachim Băcăuanul (care de fapt a condus eparhia de mulţi ani încoace, pe fondul senectuţii şi bolii antecesorului său Eftimie Luca, răposat în toamna acestui an). Sînt multe de aşteptat de la primenirea ierarhiei noastre ortodoxe, dar acestor aşteptări nu li se va putea răspunde pe deplin decît în măsura în care Biserica va şti să iasă, instituţional vorbind, din zodia obedienţelor seculare (căci din "lacul" comunismului se poate cădea în multe alte "puţuri", mai ales atunci cînd vocaţia pastorală întră în concurenţă cu cea... managerială). Dumnezeu să ne apere şi să ne lumineze. Din Deal în vale şi de la vlădică pînă la opincă.

Răzvan CODRESCU

[1] Ierarhul securist şi eretic de la Timişoara, marea ruşine deghizată în "mîţă blîndă" a ortodoxiei româneşti contemporane, a răposat la sfîrşitul lui septembrie, în pragul vîrstei de 91 de ani. Pentru cazul său, a se vedea, între altele, chiar pe acest blog, Între "cazul Corneanu" şi "cazul Bădiliţă" (precum şi alte materiale postate în aceeaşi perioadă: mai-iulie 2008). 
[2] PS Sofronie Drincec, mai tînărul "tovarăş de drum" întru erezie al răposatului mitropolit din cetatea de pe Bega, a avut tupeul să candideze, dar a fost eliminat din primul tur.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire