miercuri, decembrie 24, 2014

CRĂCIUN LA BETHLEEM

SUMARUL BLOGULUI 
INDICE DE NUME

LE UREZ DIN TOATĂ INIMA 
UN CRĂCIUN PLIN DE BUCURIE 
CITITORILOR ŞI COLABORATORILOR
ACESTUI BLOG !


Se ajunge rar la Bethleem de Crăciun, mai ales că în Palestina sărbătorile se ţin pe stil vechi, iar Naşterea Domnului se sărbătoreşte în 6/7 ianuarie. Am avut bucuria să mă aflu la Bethleem de cîteva ori în luna ianuarie... (M. C.)

M-au impresionat nespus atît amplele manifestări de bucurie ale copiilor creştini palestinieni (ei organizează procesiuni de stradă, cu fanfară, în apropierea Bisericii Naşterii Domnului), cît şi frumuseţea vecerniei din ajunul Crăciunului şi a Sfintei Liturghii de noapte, oficiate de Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine şi la care mulţi pelerini se împărtăşesc.
Dar cel mai impresionant lucru este minunea apariţiei, cam cu două săptămîni înainte de Crăciun, a Stelei care i-a călăuzit pe Magi către Peştera Naşterii: o stea mare şi foarte luminoasă (fiecare o vede la măsura credinţei sale, aşa se spune), care apare în fiecare noapte în această perioadă şi care în noaptea de Crăciun se aşază chiar deasupra Bisericii Naşterii Domnului din Bethleem! 
Biserica Naşterii din Bethleem, ridicată de către Sfînta Împărăteasă Elena în secolul al IV-lea, renovată şi mult mărită de către Împăratul Justinian în secolul al VI-lea, este singura biserică creştină rămasă întreagă după invazia perşilor în Ţara Sfîntă, din anul 614, motivul fiind acela că cei Trei Magi de la Răsărit reprezentaţi în această biserică purtau veşminte persane şi... au fost asimilaţi de perşi cu unii de-ai lor! Biserica este ridicată peste peştera în care s-a născut Pruncul Iisus (identificată ca atare încă din secolul I), aceasta aflîndu-se acum exact sub altar. Locul Naşterii este marcat printr-o stea de argint cu 14 braţe, care este danie românească [1]. 
În ianuarie 2008, stînd la rînd să intru pentru închinare în Peştera in care s-a născut Pruncul Iisus, m-am mirat să mă întîlnesc acolo şi cu o familie de musulmani, care veniseră să venereze şi ei acest loc sfînt. Astfel am aflat ca pentru ei Iisus este un mare profet, iar Maica Domnului este cea mai sfîntă femeie din Coran. 


Dar peste timp a rămas pentru mine absolut specială icoana Maicii Domnului din Bethleem, icoană de mari dimensiuni, amplasată în biserică, la intrarea în peştera de sub altar. În această icoană, Maica Domnului zîmbeşte (o reprezentare rară), iar zîmbetul ei are atîta căldură şi gingăşie că îţi merge direct la inimă. Este, de altfel, una dintre marile icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Însăşi Ţarina Ecaterina a Rusiei şi-a dăruit bijuteriile pentru a o împodobi, în urma unei minuni înfăptuite de Maica Domnului pentru ea. Se spune chiar că icoana este pictată de către Sfîntul Apostol şi Evanghelist Luca [2].
Aşezămîntul Românesc din Ierihon sărbătoreşte şi el cu emoţie şi mare fast Naşterea Domnului, această sărbătoare fiind chiar hramul bisericii aşezămîntului. 
Acum, în preajma Crăciunului, să ne bucurăm aşadar de Naşterea Pruncului Iisus şi, cîntînd încetişor un colind românesc, să privim imaginile sărbătorii creştin-ortodoxe de la Bethleem! Astăzi s-a născut Hristos,/ Mesia, chip luminos./ Lăudaţi şi cîntaţi/ şi vă bucuraţi!

Text şi foto [3]: 
Maria CHIRCULESCU

(Material apărut iniţial
în rev. Lumea credinţei)

[1] Se pare că steaua de argint a fost donată, în anul 1717, de fanariotul Nicolae Mavrocordat (1680-1730), de două ori domn al Moldovei şi de două ori domn al Ţării Româneşti (între 1709 şi 1730). Pe ea figurează următoarea inscripţie în limba latină: Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est ("Aici din Fecioara Maria s-a născut Iisus Hristos "). [Nota Blog]
[2] Pentru Maica Domnului Bethleemiţa, ca şi pentru alte icoane marianice făcătoare de minuni, de la Locurile Sfinte şi nu numai, a se vedea recentul volum Pe urmele Maicii Domnului. Din viaţa, cultul şi minunile Născătoarei de Dumnezeu, texte apărute în revista Lumea credinţei, alese şi îngrijite de Răzvan Codrescu, Editura Lumea Credinţei, Bucureşti, 2014. [Nota Blog]
[3] Pentru mai multe fotografii, accesaţi Blogul Miriam Turism. [Nota Blog]

5 comentarii:

La 24/12/14 12:51 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Craciun fericit intru Hristos binecuvintat, sanatate si numai bine ! La multi ani 2015 !

Iulian

 
La 24/12/14 12:54 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Aşa să ne dea Dumnezeu tuturor. La anul şi la mulţi ani!

 
La 25/12/14 11:33 a.m. , Anonymous liviuta a spus...

Un Craciun cu pace, intru Hristos!

 
La 25/12/14 11:56 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Amin.

 
La 27/12/14 7:50 p.m. , Anonymous Gabriela a spus...

LA MULTI SI RODNICI ANI !

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire