vineri, iulie 20, 2012

SIMPTOMUL FELDIOARA

SUMARUL BLOGULUI



O lume întreagă a putut vedea deunăzi, pe toate posturile de televiziune, bestia dezlănţuită de la Feldioara ţinînd pe umeri un copil de cîţiva anişori căruia tocmai îi omorîse (sub ochii lui, învăţîndu-l „să fie tare”!) mama însărcinată (care-l înşelase pe bărbat, sau credea el că-l înşelase, ba mai şi refuzase să-l urmeze în Franţa visurilor lui turmentate). Ar fi fost gata să-l ucidă şi pe copil, cum a spus-o verde celor din jur, după ce îmbrîncise o bătrînă într-o rîpă şi continua să-şi repeadă arma albă în dreapta şi în stînga, rănind mai multe persoane (femei şi bărbaţi, între care şi un poliţist). Deşi cu greu, pînă la urmă oamenii au reuşit să-i smulgă copilul din cîrcă şi să-l imobilizeze, dîndu-l pe mîna autorităţilor (năucite şi ele). Nici o urmă de regret, ci doar calmul lugubru al fiarei care şi-a ostoit furia şi-şi linge cu voluptate botul însîngerat. „Răul absolut” sau „răul în stare pură” – s-a spus despre monstrul desculţ de la Feldioara. Pedeapsă cu moartea nu mai există, dar pedeapsă cu viaţa (şi pe viaţă) – da. O viaţă distrusă de-a valma cu alte vieţi, numai pentru ca o furie bolnavă să fie revărsată pînă la capăt, nu fără satisfacţia grobiană a răzbunării împlinite cu orice preţ.
Ne arătăm oripilaţi, ne place să credem că e „un caz” izolat, patologic, şi nu ne trece prin gînd că, într-un alt registru şi la alt nivel, o mare parte a poporului român (inclusiv a elitei lui intelectuale, reale sau închipuite) suferă de la o vreme, tot mai vizibil, de un adevărat „simptom Feldioara”: i s-a pus pata pe Traian Băsescu (care i-a înşelat aşteptările) şi pare a nu-şi mai dori nimic altceva decît „să moară cu el de gît”, cu orice risc şi cu orice preţ. Să-l vedem picat pe javra asta de marinar („cel mai mare derbedeu din istorie”!), să jucăm tontoroiul pe cadavrul lui, să ne descărcăm umorile otrăvite… O lume întreagă vede ceea ce noi, unii, refuzăm să vedem: că o clică abjectă de impostori ai democraţiei, infinit mai periculoşi decît Băsescu şi toată şleahta lui pestriţă, se foloseşte abil de turbarea care ne orbeşte şi instrumentează, cu complicitatea acefală a unei mase de necăjiţi, un adevărat puci antidemocratic şi antieuropean, jucînd fără scrupule, pe cartea propriilor interese, prezentul şi viitorul întregii ţări. Nici soarele care răsărea pe vremuri la apariţia lui Ion Iliescu parcă n-a reuşit să orbească în aceeaşi măsură un electorat iresponsabil şi visceral, gata să ucidă – şi să se sinucidă – pentru a-şi vărsa năduful, cu orice mijloace şi cu orice preţ! „Jos Băsescu!”. Şi pe urmă? Pe urmă… potopul (Après moi, le déluge!). Sau, mai pe româneşte, „Pizda mă-sii!”.
Îl şi văd pe românul „descărcat”, calm şi fără regrete, gata să-şi ispăşească damblaua, ca monstrul (nebun?) de la Feldioara, după gratiile unui nou lagăr socialist, „pe viaţă” (a lui şi a copiilor lui), ba chiar gata oricînd să declare că dacă ar mai trăi o dată ar face din nou la fel, pentru că jubilaţia acefală – fie şi de o clipă – a bestiei resentimentare din noi e mai presus de vrăjeala „condiţiei umane” sau de „mintea de pe urmă” a românului numărat cîndva printre oameni.
Iar peste România – Feldioara Europei – soarele va continua să răsară şi să apună, poate încă vreo două mii de ani…

Răzvan CODRESCU



40 comentarii:

La 20/7/12 3:08 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nu-mi vine sa cred, iar ne invitati sa alegem "raul cel mai mic" ?? Doamne miluieste-ne pe toti !
Cosmin

 
La 20/7/12 9:19 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Stiti ca Basescu a tunat si fulgerat deunazi impotriva nationalismului.
Cica nu mai e loc de nationalism in UE.
Ma rog, dincolo de asta, eu altceva nu pot sa pricep.
Nu pot sa pricep in ruptul capului cum de reuseste Basescu care si-a batut joc de democratie si s-a sters la fund cu constitutia, acum sa-i pacaleasca in continuare pe unii ca ar fi campionul democratiei.
Asta nu inteleg : de unde mai are Basescu resurse sa mai prosteasca pe unii romani, dupa ce i-a prostit atata amar de vreme.

 
La 20/7/12 9:20 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Cosmin

Dacă n-aţi plesnit de uimire, mergeţi în pace şi votaţi "răul cel mare"! Eu nu pot să împiedic pe nimeni să fie nici deştept, nici prost.

 
La 20/7/12 10:16 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonimului de la 9.19 PM:

Băsescu nu mai prosteşte pe nimeni. Aici însă nu e vorba de dracul, ci de tatăl lui.
Încrîncenarea dvs. stupefiată, dacă nu arată că românii sînt prostiţi deja (de Băsescu sau de alţii), arată în orice caz că simptomul Feldioara este chiar mai extins şi mai încăţelit decît l-am prezentat eu.
Încă o dată: nu zice nimeni aici că Băsescu n-ar fi rău, ci problema este dacă "celula românească" mai poate realiza, măcar "pe marginea prăpastiei", că există la noi, din nefericire, şi rele mai mari decît Băsescu.

 
La 20/7/12 10:46 p.m. , Blogger bznabba a spus...

Este incredibil ca il voi vota pe Basescu dar am s-o fac...de dragul tarii!

 
La 20/7/12 11:12 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Cîţiva tîmpiţi nepostaţi (care mi se adresează cu "Mucles, bă!" şi "Ghici cine i-o suge lui Ponta?"):

E loc berechet să vă exercitaţi democratic tîmpenia pe 29 iulie; nu-i nevoie s-o faceţi anticipat la mine pe blog. Aici (cel puţin pînă vine definitiv USL la putere, prin puci sau pe mina celor proşti, dar mulţi) legea o fac eu. Admit polemica, dacă e civilizată. Ba chiar şi tîmpenia, dacă nu e grobiană. Pentru mîrla tîmpită n-am nici timp, nici loc.

 
La 21/7/12 8:23 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu, punctul dvs. de vedere e subiectiv.
Eu pot sa consider ca Basescu e raul cel mai mare, dvs. puteti considera ca Ponta si Antonescu.
Fiecare cu propriile lui opinii.
Dar dupa 8 ani de guvernare basista, eu cred ca e timpul sa ne oprim aici. Timpul lui Basescu a trecut.

 
La 21/7/12 9:13 a.m. , Anonymous Lynx a spus...

Anonimului de la 9:19

Ce fel de nationalism este ala in care

1. o clica feudala da diplome pe naspa ca sa poti avea un rost in viata in timp ce oameni merituosi nu pot accede la functiile onorabile pe care le-ar merita datorita inteligentei si sudorii muncii lor ?

2.Veterani de razboi cu pensii mai mici decat armata care l-a slujit pe Ceausescu.

Mai mult, unii sunt generali dar nu au o zi de front in timp ce altii care au facut Angola, Iugoslavia, Afganistan vor iesi la pensie colonei.


Pe tine cine te prosteste daca Basescu nu a reusit ? De curiozitate. Pot sa inteleg ca un om e rau cand am alternativa.

Ma tem ca alternativa dumitale nu prea exista.

USL tocmai a fost pus la zid de catre cele mai democratice tari din Europa.

Sa inteleg ca Basescu a prostit intreaga Europa ?

 
La 21/7/12 10:27 a.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonimului de la 8.23 AM:

Aşa este, intervine uzura, dar schimbi atunci cînd ai cu ce schimba, în sensul că schimbarea e în măsură să aducă o ameliorare şi să garanteze viitorul măcar pe termen scurt. Nu schimbi de dragul schimbării, ori numai "de-al dracu'". Omul mintos, dacă vede că nu poate schimba cu ceva mai bun, că noul, într-un fel sau altul, e mai rău decît vechiul, se abţine vremelnic de la schimbare şi mai bine cîrpeşte vechiul, în aşteptarea unui nou mai bun.
Or, ce vedem în cazul de faţă? USL, în numai 2 luni de "guvernare", a compromis imagineaa ţării şi a săvîrşit mai multe abuzuri decît Băsescu şi ai lui în 8 ani! Dacă în provizorat a minţit cum a minţit şi a făcut ceea ce a făcut, la ce să ne aşteptăm după ce vor fi legitimaţi prin alegeri?! Pe de altă parte, este oare noua dictatură socialistă (citeşte: peceristo-securistă), în care liberalii nu reprezintă decît nişte tovarăşi de drum nevertebraţi şi pur decorativi, ceva cu adevărat nou? Nici vorbă. E un rău bătrîn şi încăţelit (de 22, dacă nu de 67 de ani). Marţafoiul numit Victor Ponta, acest "hopa Mitică" al comunismului recondiţionat, nu este, prin el însuşi, decît cel mult un plagiator ordinar; în spatele lui tronează Iliescu, Năstase, Voiculescu şi o întreagă mafie roşie cu rădăcinile în vechea nomenklatură de rangul doi şi în vechea Securitate. Oricît s-ar strădui Băsescu (şi s-a cam străduit, recunosc), nu poate egala răul reprezentat de cei de mai sus (chiar dacă şi el se înrudeşte cu ei mai pe departe).

Am spus-o şi o repet: marea noastră tragedie nu este Băsescu, ci lipsa de alternativă la Băsescu. Adevărata alternativă credibilă şi viabilă, după dispariţia ţărăniştilor (şi pe fondul neputinţei noastre naţionale de a construi în 22 de ani un partid nou redutabil, care să nu fie nici aşchie fesenistă, nici spectru al aşa-ziselor "partide istorice") n-ar fi putut-o reprezenta decît un PNL care s-ar fi respectat pe sine şi ar fi avut abilitatea să coaguleze în jurul lui elitele, atîtea cîte mai avem. Trădîndu-şi principiile şi menirea istorică, liberalismul actual a ales însă, pe urmele lui Radu Cîmpeanu (primul artizan al trădării), de la Tăriceanu la Crin Antonescu, să se facă preşul pentru revenirea triumfală a pesedismului, oferindu-i iresponsabil, în ochii lumii, paravanul unui fals pluralism democratic. Una peste alta, în momentul de faţă "alternativa liberală" este totuna cu restauraţia pesedistă. Prin urmare, oportunismul liberal este cel care a răpit fără scrupule bietului electorat român ALTERNATIVA - iar pentru această culpă ar merita să împărtăşească soarta ţărănismului, spulberîndu-se în propria nimicnicie, cu toţi băieţii de cartier (Antonescu, Orban et comp.) care i-au devenit ciocli de serviciu şi care au ajuns să umble în patru labe prin ograda lui Iliescu, plini pe bot de rahatul pe care nu mai prididesc să-l înghită cu voluptatea nevertebrată a viermilor de closet.

Dacă ar fi cu adevărat responsabil şi ar mai avea efectiv putere de reacţie istorică şi civică, electoratul liberal, împreună cu toate segmentele mai sănătoase ale societăţii civile, ar trebui să ceară imperativ PNL-ului, prin ample proteste de stradă şi presiuni mediatice, să-şi debarce jegurile de la vîrf, să pună capăt "anusului împotriva naturii" pe care-l reprezintă actuala cîrdăşie numită USL şi să redea poporului român necăjit ALTERNATIVA de dreapta de care are nevoie şi în lipsa căreia riscă să iasă galopant din istorie. Ieşirea din USL şi reconstrucţia unei drepte responsabile (fie ea cît de aproximative ca dreaptă, dar ferm anticomuniste) ar putea fi singura salvare în context şi a PNL-ului, şi a României (cel puţin pe termen scurt şi mediu). Lăsaţi-l deocamdată în pace pe Băsescu (oricîte aţi avea, pe bună dreptate, să-i imputaţi) şi purcedeţi urgent - cu sau fără el - la reconstruirea ALTERNATIVEI! Căci dacă nu va exista ALTERNATIVA reală, atunci, cu Băsescu sau fără, vom fi înghiţiţi de propriul nostru rahat.

 
La 21/7/12 10:50 a.m. , Anonymous Iulian P. a spus...

Amin, domnule Codrescu! Nu se putea mai limpede si mai la obiect! Imi permit inca o data sugestia sa postati pe pagina principala.

 
La 21/7/12 10:57 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu,

Dar cine mai pune azi problema revenirii comunismului.
Chiar nu intelegeti ca lupta cu Iliescu si comunismul s-a dat in anii 90, atunci cand traia Coposu si cand aveau loc mineriadele?
Dar unde era atunci Basescu?
Era, vai, de partea lui Iliescu.
Mai mult, el era cel care le punea trenurile minerilor la dispozitie si cel care l-a demis pe Ioan Manucu, omul care a refuzat sa le dea trenuri la mineri.
Basescu nu numai ca era in FSN, impreuna cu Blaga, Videanu, Berceanu si ceilalti, dar il sprijinea activ pe Iliescu.
Cunoasteti vorba: dupa razboi, multi viteji se arata.
Basescu nu e altceva decat o aripa a fostei securitati, iar lozincile de genul Voiculescu, Iliescu, Nastase, devin de-a dreptul hazlii dupa 8 ani de zile in care Basescu a prostit poporul cu aceste lozinci.
Iliescu e azi un batran de 85 de ani care se cauta de sanatate prin spitale. Nastase e la inchisoare.
Vantu la fel.
Dar ce facem, domnule Codrescu, cu toata sleahta mafiota portocalie in frunte cu Basescu, Elena Udrea,
Roberta Anastase, Berceanu, Videanu, Blaga, Casuneanu, Blejnar, Codrut Marta, Popoviciu, Cocos, Stolojan, Valeriu Stoica, EBA, Falca si toti ceilalti ?
Ce facem cu ei?

 
La 21/7/12 11:13 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

Si inca ceva.
Spuneti ca USL a facut mai multe abuzuri decat PDL ?
Nimic mai fals.
Amintiti-va de: faptul ca Basescu era si prim-ministru, el anunta taieri de salarii si pensii, el negocia cu FMI, el anunta arestari in vami cu cateva zile inainte de a se produce, el crestea TVA-ul.
Amintiti-va ca in tot acest timp, legile erau trecute doar prin asumarea raspunderii, fara votul parlamentului, care devenise decorativ.
Amintiti-va cum Basescu impunea si retragea legi, cum a fost cazul cu legea sanatatii, desi constitutia nu ii permitea acest lucru.
Amintiti-va de modul abject si impardonabil in care a jignit intregi categorii sociale: medici, judecatori, profesori, spunandu-le medicilor ca paraziteaza sistemul public, profesorilor ca muncesc destul de putin si nu merita salariu mai mare etc.
Amintiti-va de cum a calcat in picioare simboluri nationale precum Regele Mihai. Nici macar regele nu i-a scapat.
Amintiti-va de cum a mintit in 2009ca nu se va atinge de salariile si pensiile romanilor iar apoi le-a taiat cu 25%. A mintit pentru a ajunge din nou presedinte.
Amintiti-va cum s-au furat voturi in parlament la legea pensiilor.
Amintiti-va de grobianismul si grosolania acestui personaj malefic numit Basescu, care s-a folosit de slugarnicia unor intelectuali la fel cum s-a folosit de electricianul de pe vapor pe care l-a pus sa-l duca in spate 8 etaje - lucru povestit chiar de Basescu.
Amintiti-va cum s-a luat in direct de Raed Arafat, la tv, fortandu-l sa demisioneze.
Amintiti-va de coloneii Turcescu, Lazescu, Boureanu si ceilalti care nici macar nu au facut o singura zi de stagiu militar.
Amintiti-va de politizarea fara precedent a tuturor institutiilor statului, fie ca e vorba de DNA, procuror general, ICR, CCR, ba chiar si directorii de scoli generale trebuiau sa fie membri PDL
Cunosc personal cazul tragic al unei profesoare brailene care s-a sinucis in urma faptului ca nu mai avea cu ce trai si fusese respinsa la o bursa pe motiv ca contracandidatul era sustinut de partid.
Daca nu vreti sa vedeti toate acestea si multe altele e treaba dvs.
Dar e pacat de tara asta.

 
La 21/7/12 2:08 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Ultimului Anonim

Eu unul mărturisesc că am obosit. Este, tot mai evident, un dialog al surzilor.
Dacă nu puteţi sesiza că nu de vechiul comunism este vorba, ci de o clonă a lui încă şi mai perversă (pe care o vede bine toată lumea civilizată, în afară de "bizonul" valah), eu n-am ce să mai fac şi ce să mai spun. Culcaţi-vă pe cea ureche (că Iliescu e bătrîn şi bolnav, că Năstase e la zdup şi că Ponta reprezintă antiteza benignă a lui Băsescu) şi mergeţi cu USL-ul spre paradisul pe care ni-l pregăteşte! Degeaba îi strigi surdului sau orbului că dă în groapă: el ori nu te aude pe tine, ori nu vede groapa, şi se lămureşte numai după ce pică în ea şi îi ajunge scîrna la mustăţi.
Cui a încremenit în proiectul urii vindicative, nu numai un oarecare ca mine, dar nici toată Europa la un loc, nici toţi martirii luptei anticomuniste dacă s-ar scula din morminte, nici Hristos dacă ar veni din nou, nimeni nu-i poate urni gîndul şi micşora cecitatea. Dar cecitatea se plăteşte - şi o vom plăti cu toţii amarnic, suspinînd după "dictatura lui Băsescu" ca evreii din temniţele comuniste după vremurile bune de la Auschwitz. N-am cum s-o demonstrez acum, ştiu că nu vă pot convinge, dar vă rog doar atît: să nu uitaţi că v-am spus-o!
Cît despre păcatele lui Băsescu, nu văd rostul de a mi le înşira mie acum şi aici, ca într-un pomelnic disperat al autoconvingerii sinucigaşe: le cunosc foarte bine şi dovadă stă chiar acest blog, pe care sînt consemnate şi criticate fără jumătăţi de măsură, de mai bine de 4 ani încoace - vedeţi (în "Sumarul blogului") măcar După referendum (2007), Un nou pariu pe democraţia creştină (2010), România între două paradigme (2011), Pseudomorfoze contemporane ale dreptei (2012), Cîteva observaţii, în treacăt (2012), "Luptători împotriva lui Dumnezeu"? (2012).
În fine, pare că n-aţi înţeles (sau nu vreţi să înţelegeţi) mai nimic din finalul intervenţiei mele, unde spun clar că ALTERNATIVA nu mi se pare Băsescu (care e doar o problemă "de traseu" şi are deja un picior în groapă), ci că ea ar trebui urgent reconstruită (cu Băsescu sau fără).
În concluzie: eu am spus ce am avut de spus; dvs. credeţi ce vreţi şi votaţi cum vă place, iar realitatea ne va arăta, nu peste multă vreme (cînd poate nu va mai fi nimic de făcut, dar asta-i fatalitate românească!), cine s-a înşelat şi cine nu.
Dacă oamenii tineri, al căror viitor este efectiv în joc (cu tot cu al copiilor lor), nu vor să priceapă, eu unul, care, la drept vorbind, mi-am trăit traiul şi mi-am mîncat mălaiul, rămîn mîhnit-visător. Probabil că avem - şi vom avea - cu toţii ceea ce merităm (unii pentru prostia lor, alţii pentru alte păcate).

 
La 21/7/12 2:42 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

Anonimii de la 10:57 si 11

Considerati ca USL mai are vreun viitor in Europa ?

DA sau NU.

Restul de vrajeli aduse in discutie nici macar nu merita demontate.

Se vede de la o posta ca astfel de informatii sunt ingurgitate de la "baiatul cu suras fainos".

Sau poate ca ma insel si sunteti exact genul de oameni onesti care manifestau in plina iarna pentru "binele tarii".

Un exercitiu :USL castiga alegerile in toamna. Vor fi obligati de oameni sa bage mana in buzunar pt. pensii si salarii. Doar au capiat de atat tipat la Boc pe tema asta.

Dar ei nu vor putea da banii prommisi deoarece Romania tocmai a semnat Pactul Fiscal.

Pana in 2014 care credeti ca va fi soarta USL ?

Spun 2014 , spun prezidentiale....caci nu va inchipuiti ca sponsorii cu banii ( adevaratii baietii de la butoane ) vor paria pe un cal mort...in Europa...acusica in toamna...

Pana in 2014 e timp destul ca "boborul" mintit cu televizorul sa se prinda de smecherie. Astfel incat agitatia unora in borcan e inutila.

Pactul Fiscal este binele facut de Basescu pentru ca obiceiurile comuniste sa nu se repete .

Asta ca sa intelegeti de ce USL-ul maraia la adresa Pactului. Nu mai merge sa cheltuim banul public si asa extrem de putin pentru clientela de partid.

Si pana una alta voi mai vota cand se va aplica ceea ce A HOTARAT POPORUL LA ULTIMUL REFERENDUM.

LA ce bun sa merg la un referendum care ORICUM VA FI APLICAT DUPA CUM VOR MUSCHII UNUIA SAU ALTUIA ?

 
La 21/7/12 2:47 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nici eu nu vreau sa mai discut.
Se pare ca unii nu pricep cat de impregnata de basism era Romania si ca USL nici nu avea cum sa actioneze altfel.
Inca au ripostat slab, fata de cum ajunsese Romania dupa 8 ani de guvernare basista, in care base era si presedinte si prim-ministru, si parlament si ce mai era.
Nu aveti decat sa-l tineti in scaun pana la pensie.

 
La 21/7/12 3:06 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Anonimului de la 2.47 PM

Nu pînă la pensie, ci pînă în 2014, cînd îi expiră mandatul - legal şi definitiv. Actuala lovitură de stat trebuie să eşueze, dar viitorul, evident, nu va fi al lui Băsescu (şi să sperăm, pentru binele României, că nici al lui Ponta sau Crin Antonescu). Dacă USL cîştigă la referendum, destinul european al României e compromis pe termen lung, iar 22 de ani de postcomunism s-au irosit cu brio. Dacă Băsescu reuşeşte să-şi păstreze scaunul la Cotroceni, atunci ne mai rămîne şansa (cam ultima, cred eu) ca în cîţiva ani (pînă la toamnă pare utopic) să construim adevărata ALTERNATIVĂ şi ne reînscriem, cît de cît, pe un traseu al speranţei.

 
La 21/7/12 3:10 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Nu simte chiar nimeni şi nu spune nimic cum ne pandeste din nou hidra ruseasca?

 
La 21/7/12 3:21 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu, asta cu destinul european compromis al Romaniei e o alta minciuna a lui Basescu, pe langa celelalte.
Sunt multe de spus dar nu mai am chef sa scriu.
Am obosit.

 
La 21/7/12 3:24 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Si va spun eu: nu va iluzionati ca dupa 2014 Basescu va parasi politica. Are prea multe dosare ca sa faca asta. Va vrea sa devina prim-ministru, si cu sprijinul unor oameni ca dvs. va reusi.
Doar s-a descurcat el intotdeauna.

 
La 21/7/12 3:53 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonimului de la 3.10 PM

Păi nu auziţi ce zic fraţii dvs. anonimi, deştepţi şi realişti, că chestiile astea (cu Iliescu, cu comunismul, cu ruşii) sînt basme de altădată?! Istoria de două mii de ani a românilor tocmai stă să se împlinească, în sfîrşit, cu doi Feţi-Frumoşi, Crinişor şi Victoraş, peste cadavrul ultimului zmeu (bădoiu Traianilă), de urmat neputînd urma decît paradisul (de care şi Ceauşescu era foarte aproape, dar nu ne dădeam noi seama). Iliescu se va face bine (deşi nu mai contează), Năstase va fi graţiat (şi va putea îndruma noi plagiate şi patrona seniorial mafiile reunite), Vanghelie, Voicu, Voiculescu, Vîntu, Văcăroiu, Vadim (de ce V-uri!) îşi vor căpăta cu toţii locurile de onoare în soborul sfinţilor la care merită să te închini. Mioritica "gură de rai" se va transforma (peste noapte şi ca prin farmec) în realitate cotidiană, Europa se va smeri şi ne va mînca din palmă (dacă vom voi noi s-o lăsăm), iar prostia, tolănită la soare, măiastră şi trandafirie, se va pipăi încîntată că este şi că nu doare.

 
La 21/7/12 4:03 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

@ Anonimului obosit

Minte al dracului Băsescu ăsta, cu gura lui Barroso şi Merkel. Singurul care nu minte e Victoraş (să fie el al dracului dacă a plagiat!). Lucrurile sînt pînă la urmă clare, pe 29 ştim ce avem de făcut. Mergeţi şi odihniţi-vă pînă atunci, nu cumva să vă tremure mîna!

 
La 21/7/12 4:54 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu, dar acum sincer.
Si as vrea sa-mi dati un raspuns la obiect, fara sa alunecati pe langa.
Dvs. ati trait bine in toti acesti ani de guvernare basista ?
V-a fost bine ?
Sunteti multumit ?
Pentru ca pana la urma acest referendum nu e despre Ponta si Antonescu ci despre Basescu.

 
La 21/7/12 7:41 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Nu contează ce a fost, ci ce urmează.
Şi pe urmă de unde acest primitivism de a pune totul pe seama unui om? Băsescu a făcut multe greşeli, abuzuri, gafe, dar dincolo de toate acestea a fost un întreg context (în care dacă ar fi fost la putere PSD, n-ar fi ieşit mai bine, iar acum, să zicem, aţi fi vrut capul lui Năstase, ca să vină Băsescu sau altcineva).
De fapt, aceasta este nenorocirea noastră naţională: nu gîndim politic, ci visceral. Pariem mereu, acefal, pe cîte un om (cu care la fel de convinşi dăm mîine de pămînt, ca să pariem apoi pe un altul, cu care iar ajungem să dăm de pămînt - şi tot aşa). Nu avem viziunea de sus a lucrurilor, nu ştim bine ce vrem, ne lăsăm furaţi mereu de conjuncturi, iar ţara, de 22 de ani, se duce de rîpă, cu complicitatea noastră opărită.
Dacă am fi fost un popor inteligent şi matur, am fi lichidat demult nu numai cu comunismul, ci cu toate "clonele" lui (era prima urgenţă firească de după 1989, pe care am ratat-o jalnic), am fi avut partide noi şi responsabile, toată viaţa socială s-ar fi structurat altfel (eventual într-un regim de monarhie constituţională) şi n-am fi ajuns ruşinea Europei, la rînd cu bulgarii şi cu albanezii (iar uneori chiar sub nivelul lor). Pe acest fond al nevredniciei noastre tembele, de eterni manipulaţi nevricoşi, trăind la mica ciupeală a vremurilor, FDSN/FSN/PSD (cu toţii "sateliţii") a fost (şi rămîne) firul ROŞU neîntrerupt al nenorocirii naţionale, de care iată, după 22 de ani de dezastru, mai avem încă naivitatea să ne agăţăm ca de o funie de salvare!!!
Nu, nu mi-a mers bine sub Băsescu, dar nu în primul rînd din pricina lui Băsescu (care sigur că a avut contribuţia lui, personală şi de gaşcă), ci din o mie şi una de alte pricini moştenite sau cumulate, care în nici un caz n-ar putea fi răspunderea unui singur om şi nici nu se pot rezolva prin îndepărtarea din scaun a unui singur om (şi mai ales printr-un puci care pune în paranteză mai toate instituţiile şi uzanţele unei democraţii şi aşa anemice şi demagogice). Şi ca să vină în loc CINE? Ce garanţii morale, intelectuale, profesionale sau chiar strict politice vi se pare că oferă nişte nulităţi patibulare ca Ponta, Antonescu, Voiculescu, Voicu sau Vanghelie în contraponderea lui Băsescu? Cu ce vi se par mai breji decît el, ca să merite destabilizarea întregii vieţi publice, compromiterea internaţională, recrudescenţa războiului româno-român? Chiar nu vedeţi că ne aruncăm dintr-un lac murdar într-un puţ otrăvit, sub privirile stupefiate ale unui întreg mapamond?
Eu unul, pînă ne vom dovedi în stare de altceva, prefer varianta soft a răului variantei hard (care şi-a probat abjecţia nu timp de 8 ani, ca Băsescu, ci timp de 22 de ani, fie că a fost la guvernare, fie că a fost în opoziţie).
Dar mă opresc aici, pentru că simt că nu pot da un răspuns destul de bun la o întrebare atît de proastă.

 
La 21/7/12 9:06 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

@Razvan Codrescu,

Am convingerea ferma ca Seniorului i-ar fi placut un asemenea discurs ancorat in realism politic.

Ma puteti considera naiv, fantezist sau altcumva insa observ din ce in ce mai rar oameni de dreapta care sa lupte pentru ideile lor.

Si-am sa ma explic. In cloaca generata de "formatorii tv" platiti de cercurile de interes ostile Romaniei profunde nu putem gasi speranta unui viitor mai bun.

Genul asta de oameni nu vor explica niciodata "boborului" ce inseamna un fond de coeziune - spre exemplu.

Vor aplauda mereu nationalismul bolnav gen : "ce i-a zis-o lu' Merkel frate ! "

Evident, uitand cam cati oameni muncesc in Europa asta mult hulita - inclusiv de ortodocsii "subtiri" de pe bloguri gen Razboi intru Cuvant - si care au tinut familiile romanesti la un nivel aproape decent.

Sa ne gandim ce s-ar intampla daca maine dimineata s-ar trezi nationalismul catolic ( sic ! ) si ar spune : avem somerii nostrii, romanii sa plece la ei acasa.

4 milioane de romani in Romania cu somajul din 2012. Ce ziceti ? Ar fi Apocalipsa in direct ?

Dv. oricum sunteti constient de aceste aspecte si de aceea si puteti avea o viziune senina, neincarcata de "fanariotism orthodoxist".

Cel putin asa va simt eu. Un intelectual fin cu inima deschisa suferinteleor aproapelui. Ceea ce gasesti destul de rar printre oamenii inzestrati.

Mintea toceste inima in multe cazuri concrete de viata.

Altfel ce sa spun : speram sa fim cat mai multi de dreapta care sa suportam cu fruntea senina lagarul socialist in curs de dezvoltare multilaterala....pe noi culmi de civilizatie...


Membrii PDL si PNL trebuiau sa stea pe baricade zi si noapte ca sa apere democratia de lupii comunisti.

Ma uit cu tristete catre membrii de partid care stau pe la mare si au super firme cum asteapta de la poporul amarat sa defileze in strada si sa-si tipe deznadejdea, saravia...

In ast timp observam de vreo cateva luni filme de scurt metraj in regia lui Felix.

Oamenii au murit..nimeni nu sprijina huzurul membrilor de partid cu carnet care au case, masini, vile, firme , nepoti , veri , amante pe carca fraierului care striga.

Cei care inca mai striga articulat sunt putini.

Aia de striga pe 50 de lei ziua, un pachet de tigari, o shaorma si o apa minerala sunt copiii spirituali ai alora care turnau la securitate in 1nii 70 ai sec. trecut.

Atunci isi turnau semenii, acum isi manipuleaza semenii pt. un sprit si o tigara.

O demnitate DEMNA de cei mai demni oameni pe care DEMNITARII ar trebui sa-i faca demnitariu atunci cand or avea nevoie de votat la 2 maini. Pt. asta nu-ti trebuie scoala, pregatire ci o spoiala de ....DEMNITATE...

Astia se rascoala ca i-a saracit x-ulescu in timp ce ei se vand pe o Cola ca sa manipuleze felix "bazinele electorale" de mutanti...

 
La 21/7/12 9:08 p.m. , Anonymous Cristina a spus...

Domnule profesor, cred că ar fi folositor şi vă rog şi eu, ca şi domnul Iulian P., să postaţi şi pe pagina principală ce aţi scris aici în comentarii.

 
La 21/7/12 9:31 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

@ Rasvan Codrescu


Aveti perfecta dreptate ca adevratii vinovati de situatia in care am ajuns sunt liberalii care unindu-se cu pesedistii nu mai avem alternativa fata de P.S.D. si P.D.L. Nu mai vrem P.D.L. si Basescu, dar daca votam U.S.L. votam de fapt P.S.D. Se poate spune ca Crin Antonescu ne-a furat Partidul Liberal si cu el orice posibilitatea de a ne opune la comunism (ca si Basescu tot fost comunist este)). In aceste conditii mai bine sa nu votezi.

 
La 21/7/12 9:41 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Mă rog, atunci nu votaţi: e şi acesta un drept pe care ţi-l dă democraţia.

 
La 21/7/12 10:08 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Posibile consecinte la cea ce s-a intamplat:
Nerecunoasterea in occident a diplomelor romanesti.
Iesirea de pe piata romaneasca a mai multor investitori(asta inseamna, pierderea locurilor de munca, cresterea cheltuielilor cu somajul, pierderea de taxe si impozite la buget)
Blocarea sau diminuarea fondurilor europene pe o anumita perioada sau total(aceeasi insemnatate ca mai sus)
Declararrea Romaniei ca tara cu risc (inseamna restrangerea pietelor de creaditare si imprumuturi pe durata scurta si cu dobanzi mari).
Asta doar pentru ce s-a intamplat pana acum, daca nu se potolesc nici nu pot sa ma gandesc (scuzati rima).
De ce s-a facut totul cu atata graba.USL avea guvernul, avea majoritate parlamentara, Basescu nu mai avea decat gura, la care romanii se uitau din ce in ce mai putin. Veneau alegerile din toamna unde aveau toate sansele sa obtina un scor iliescian si apoi pana la sfarsitul anului il puteau debarca si pe Basescu in uralele poporului proletar. Totusi s-au grabit asumandu-si riscuri mari pentru ei si pentru tara. De ce sa actionezi ca si cum ai fi disperat? Pentru ca in septembrie trebuie numit un nou procuror general, mandatul lui Kovesi expirand in acea luna, iar numirea o face presedintele tarii. Daca nu se pune un baiat bun pe locul acela, dosarele penale care au inceput sa-si faca efectul nu vor putea fi oprite si multi stimabili ar putea deveni colegi cu Nastase (Adrian desigur). Iata acum luminat si cazul doamnei Placinta si al altor parlamentari care si-au amintit ca noi nu suntem doar urmasii dacilor si al romanilor ci si al popoarelor migratoare. Viorel.

 
La 21/7/12 10:15 p.m. , Anonymous Iulian P. a spus...

@ Viorel

Excelenta observatie! La asta nu ma gandisem!

 
La 21/7/12 10:25 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

De fapt totul este pentru Nastase si ca sa se previna ca sa nu pateasca si altii ca el. Cand vor avea toata puterea ii vor da drumul, pentru ca daca se duce Iliescu el ramane "Nasul" la toate mafiile neocomuniste. Si ca sa ii dea drumul se vor folosi de Crin Antonescu, care aceasta e conditia cu care a ajuns la Cotroceni.

 
La 22/7/12 1:38 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Unui Anonim nepostat:

Dacă aţi început prin a vă lămuri atît de bine asupra mea, poate urmaţi prin a vă lămuri şi asupra altor chestiuni, de mult mai mare importanţă. E ceea ce vă doresc sincer, chiar dacă nu-mi sînteţi şi nu vă sînt simpatic.

 
La 22/7/12 2:11 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Istoricul anti-comunist, poetul si eseistul Marius Oprea, cercetator al arhivelor securitatii si supranumit pe drept cuvant "Vanatorul de securisti" , autorul binecunoscutei carti despre martiriul poetului Vasile Voiculescu, publica acum o carte in care dezvaluie cititorilor "adevarata fata a lui Traian Basescu", carte care prezinta ascensiunea personajului Basescu si relatiile sale cu fosta securitate. Cartea va fi distribuita luni impreuna cu ziarul Jurnalul National.
Mai jos un scurt fragment :

Aşa arată Traian Băsescu, cum îl văd eu, autorul acestor rânduri. Un Alexandru Macedon care a câştigat bătălie după bătălie cu sine, ajungând la graniţele demnităţii umane. De aici încolo, a început războiul său cu ceilalţi. Mai întâi prieteni sau colegi de partid, pe care i-a trădat pe rând, în numele victoriilor sale. Al cuceririlor sale. Apoi războiul cu un guvern şi o coaliţie din care a făcut parte, apoi cu oraşul pe care îl câştigase în stilul său, într-un iureş sălbatic şi al cărui cadavru l-a lăsat soldaţilor săi credincioşi, să îi fie jefuite podoabele şi să fie purtat în suliţele puterii, profitului şi mândriei de cuceritor.
Ajuns pe tronul imperial, s-a arătat la fel de gol sufleteşte faţă de consilierii săi, de care s-a folosit şi pe care i-a lepădat rând pe rând. Apoi a făcut ceea ce ştia deja, cu o ţară întreagă. Are însă o singură problemă. El nu e Alexandru Macedon. Cu toată oştirea credincioasă şi sicofanţii săi, a rămas un împărat gol; iar noi nu suntem învinşi.

 
La 22/7/12 3:16 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

E bine să se ştie care-i treaba şi cu "răul mai mic". Cred însă că şi la d-l Marius Oprea (pentru care am altminteri tot respectul) primează de data aceasta plata unor poliţe (e cel luxat de Băsescu prin numirea lui Tismăneanu la IICCR - ceea ce a fost, într-adevăr, o mare porcărie). În acest an electoral (şi mai ales înainte de referendum) impactul cărţii îi poate fi fatal Matelotului, dar nu s-ar putea spune că nu şi-a făcut-o singur. Nu faptul că el şi-ar plăti păcatele e problema, ci faptul că acest lucru se răsfrînge grav asupra ţării, avînd în vedere cine-i sînt "succesorii".

 
La 22/7/12 4:31 p.m. , Anonymous Lynx a spus...

http://www.napocanews.ro/2011/01/marius-oprea-alianta-pnl-pc-anus-contra-naturii.html

http://www.reportervirtual.ro/2011/03/marius-oprea-a-cerut-demisia-conducerii-pnl.html

http://www.revista22.ro/pleaca-marius-oprea-din-pnl-9657.html


Avand in vedere ca dl.Oprea este un apropiat al dl.Tariceanu este greu de stiut ce fel de joc practica acum.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8196940-spun-antisecuristii-din-pnl-despre-alianta-partidul-conservator-dan-voiculescu.htm

Mai ales daca ne gandim cam cat sustinere americana poate avea un partid care vroia sa retraga trupe NATO la un moment dat.

http://forum.arci.ro/printthread.php?tid=713

Statele ca si firmele au nevoie de oameni de cuvant si predictibili. Nu sa spun azi ceva .....maine altceva...

Europa a bagat in buzunarele muncitorilor romani din afara granitelor peste 800 de milioane de euro profit lunar. Adus in tara sau nu, nici nu mai conteaza. Daca inmultim cu vreo 5 ani de cand am intrat in UE, observati cam ce beneficiu are Romania numai din faptul ca poate munci in UE. De alte beneficii nu mai discut.

Ca tot se vaita unii ca avem 100 de miliarde datorie externa. Din care doar 22 este a statului, restul plasme , masini , case , bashini....

P.S Am calculat ca orice roman care munceste in afara poate strange 200 de euro lunar din salariul castigat.

Orice tip care a facut ASE-ul va poate da cifre mult mai bune decat calculul babesc facut de mine si care vrea sa astupe gargara nenorocita a euro-scepticilor.

Nu-i mai pun pe baietii care au devalizat UE pe alte cai decat cele cinstite. Asta ca sa nu se trezeasca vreunul sa spuna ca ii pun si pe "someri". Banii castigati de unele bande depasesc cu mult imaginatia multora care se uita in filmele americane.

De aceea tin cont de ceea ce spune UE, pentru ca avem beneficii mult mai mari decat vor sa ne lase sa credem baronetul romanesc cu firme care castiga licitatii participand doar ei singuri.

Si Polonia si Cehia sunt 2 tari care arata ca prin coruptia redusa a politicienilor lor beneficiile UE sunt IMENSE.

Nu sunt totusi un fan neconditionat dar nici vreun platon sau luptatorintrueuroscepticism care nu vrea nemti la conducerea UE dar banii lor sunt bine-veniti

. Poate ca apropierea de crini te face sa vezi rosu cand auzi de nemti sau de Tismaneanu...dupa caz...caci si istoricul Oprea tot de Tismaneanu se loveste in viata de zi cu zi...

Incurcata mai e si politica asta....

 
La 22/7/12 4:45 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu, stati putin.
Cartea domnului Oprea se bazazeaza pe documente.
In lumina acestui fapt, nu puteti compara pe Antonescu si Ponta cu Basescu.
Antonescu si Ponta NU au avut trecutul mai mult decat tulbure si dubios al domnului Basescu.
Ponta in 89 era elev de liceu.
Iar Antonescu un tanar profesor de istorie.
Pe cand Basescu era deja uns cu toate alifiile.
Nu putem compara trecutul tulbure al lui Basescu cu cel al domnilor Ponta si Antonescu.
Haideti sa fim sinceri.

 
La 22/7/12 6:26 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Sînt parţial de acord, dar iarăşi nu vedeţi esenţialul: nu Ponta şi Antonescu contează (ei nu sînt decît pionii de serviciu ai unor jeguri ante- şi post-decembriste pe lîngă care impurul Băsescu e aproape un îngeraş), ci "mogulii" şi mafiile securisto-peceriste dindărătul lor, care au făcut pui la fel de abjecţi ca ei şi au cu adevărat "pîinea şi cuţitul", în ignoranţa sau laxitatea unui electorat care pare să nu fi învăţat nimic din experienţele trecutului şi să fi uitat pe ce lume trăieşte.
D-l Marius Oprea e un om onest şi nu cred că m-ar contrazice în această privinţă. Dumnealui şi-a propus să arate cît de pătat este Traian Băsescu, dar fiţi sigur că nu ignoră că sînt mulţi alţii infinit mai pătaţi (atît de mulţi şi atît de pătaţi, încît d-lui Oprea nu i-ar ajunge şapte vieţi ca să le scrie tuturor rechizitoriile).

 
La 22/7/12 9:55 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Domnule Codrescu, partial sunt de acord cu dvs.
Dar si dvs. uitati ca PDL este un partid atat de corupt, si ca in spatele lui Basescu este o intreaga clica care a fost hranita si asteapta sa fie hranita in continuare.
Numai cateva nume: Blaga, Udrea, Berceanu, Videanu, Boureanu, Stolojan, Valeriu Stoica, Ioan Oltean, Ridzi, Anastase, Falca, Casuneanu, Popoviciu, Canacheu,
Blejnar, Codrut Marta, Cocos, Pinalti, Basescu insusi care are cateva dosare inchise de mare coruptie.
Si sunt doar cateva nume. Lista poate continua.
Astfel ca eu nu cred ca la ora actuala exista vreun partid mai corupt (daca PDL poate fi numit partid, caci nu are doctrina).

 
La 22/7/12 10:00 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Si i-am uitat pe Fratii Paunescu de la B1 tv, pe Elan Svartenberg si alti moguli basisti, dar pe care Basescu nu i-a atacat niciodata fiindca erau de partea lui. Aceasta ipocrizie nu o pot suporta la Basescu.

 
La 22/7/12 11:25 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

Vajnicule Anonim (mă tot întreb de cine vă ascundeţi; nu cumva de dvs. înşivă?), n-o să mă apuc eu acum să neg că PDL-ul e plin de corupţi sau să susţin că Băsescu ar fi vreun cavaler fără pată şi fără reproş. Dar nu despre asta e vorba aici şi acum (cum daţi semne că probabil n-o să înţelegeţi niciodată, dar poate că vor înţelege alţii). Lăsînd la o parte că e cel puţin o nerozie să-i pui pe acelaşi plan, în materie de corupţie, pe un Valeriu Stoica şi pe o Elena Udrea, sau să i-i pui în cîrcă lui Băsescu pe fraţii Păunescu, vă pot da şi eu o listă, încă şi mai lungă, cu corupţi notorii din PSD (iar liberalii nu duc nici ei lipsă, dacă ar fi să ne gîndim numai la Dinu Patriciu), dar, încă o dată, aici nu este vorba de validarea PDL-lui, nici de soarta personală a lui Băsescu (în pielea căruia n-aş vrea să fiu nici pentru toată averea lui Năstase), ci de un abuz antidemocratic şi anticonstituţional (corect definit ca lovitură de stat) fără precedent în istoria postdecembristă a României, cu efect dezastruos pentru imaginea şi creditul ţării în Europa şi în lume (americanii nu-s mai puţin critici decît Barroso şi Merkel, iar ambasadorul lor a spus-o clar, printre primii), dar şi mai îngrijorător pentru viitorul apropiat de acasă, unde se profilează, cu complicitatea abjectă şi larvară a cutrei liberale, o dictatură securisto-peceristă de o insolenţă de-a dreptul sovietică şi în faţa căreia nu va mai exista nici o opoziţie semnificativă (în condiţiile în care liberalii le sînt "tovarăşi de drum", iar de PDL, mai mult ca probabil, se va alege praful).
Dacă Băsescu cîştigă referendumul, atunci rămîne măcar o polaritate (provizorie şi păguboasă, recunosc, dar totuşi polaritate), iar percepţia externă se mai ameliorează puţin. Pe de altă parte, USL va primi un semnnal că electoratul mai are un dram de luciditate şi responsabilitate, care nu permite cuiva să-şi facă discreţionar de cap pe spinarea ţării şi să pună în paranteză fragila democraţie cîrpită, cu chiu, cu vai, în aceşti 22 de ani de ratări succesive şi de sinucigaş război româno-român.
O să-mi spuneţi că şi Băsescu a sfidat regulile democraţiei şi a săvîrşit abuzuri care nu-i pot fi iertate. De acord, numai că totuşi s-a menţinut în nişte limite, dovadă că n-a stîrnit niciodată, în 8 ani, o reacţie din partea Europei şi a întregului mapamond de felul celei pe care au reuşit s-o stîrnească useliştii în numai două luni. Sînt evidenţe pe care numai cine nu vrea nu le vede. Şi încă o dată: aceasta în condiţii de provizorat şi cu opoziţie prezidenţială; dar de ce vor fi în stare în clipa în care vor fi legitimaţi prin alegeri şi Cotroceniul va şi el al lor?
Despre asta este vorba aici, vajnicule Anonim! Şi de la această minimă luciditate a bunului simţ ne împiedică "simptomul Feldioara"...

 
La 22/7/12 11:44 p.m. , Blogger Răzvan Codrescu a spus...

NOTA BENE

Din acest moment sistez comentariile din subsolul acestei postări.
Cei care consideră că mai e de comentat, o pot face în subsolul noii postări intitulate "Băsescu - pro şi contra" (care e de fapt "dosarul" comentariilor de aici, postat, în urma mai multor sugestii, pe pagina principală a blogului).

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire